Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi-VI

This post has already been read 442 times!

İç Yeteneklerin Geliştirilmesi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında işletmelerin, şirketlerin yurt dışı pazarlara çıkış, uluslararası iş ve ilişki gerçekleştirme gerekliliği, kar avantajı ve büyüme fırsatları, hizmet İhracatı ve-ya İthalatı, yabancı yatırım – yatırımcı, genişleme kalıplarına dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “İç Yeteneklerin Geliştirilmesi “   odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Uluslararası pazarlara giriş yapan ve ilerleme yapmayı hedefleyen şirketler ilk fazda aracılar ile yolculuklarını gerçekleştirirler. İlerleyen süreçte pazarı, ürünün pazardaki konumu ve operasyon yönetimini geliştirdikçe giriş yapılan ülkeyi tanıdıkça iç yetenekler oluşturulur. Oluşturulan iç yetenek ile faaliyet gösterilen ülkede gelişme – genişleme rotası oluşturularak uygulamaya alınır.

İç yetenek geliştirilmesinin gerekçesine detaylı bakılmasında fayda var. İç yeteneklerin oluşturulması ve gelişimine odaklanılmasının nedeni, şirketlerin yabancı operasyonlar hakkında daha fazla şey öğrenmiş olması, giriş yapılan pazarın başlangıçta olduğundan daha az riskli olduğunu düşünmesi vb sayılabilir.

Uluslararası pazarlara katılımın erken aşaması; ithalat ve ihracat, şirketin sermaye, personel, ekipman ve üretim tesisleri gibi kaynakları için en az taahhüt ve en az risk gerektirir.

Şirketler, ihracat pazarını başarılı bir şekilde inşa ettikten sonra genellikle bir tür yabancı üretime geçer. Başlangıçta bu yabancı üretim, yurtdışındaki üretimi işlemek için lisanslama, yabancı tesiste mülkiyeti paylaşma veya yurtdışındaki üretimi bir araya getirme gibi üretim miktarını sınırlayarak kaynaklarının kullanımını en aza indirmeye eğilimlidir. Şirketler, genellikle uluslararası alanda faaliyet gösteren diğer araçları benimsediğinde, ithalat ve ihracat gibi yurtdışında faaliyet gösteren erken modlarından vazgeçmez.

İç yetenekleri geliştirerek şirketler coğrafi .eşitlendirme ile yeni pazarlara doğru yol alırlar. Coğrafi çeşitlendirme: şirketler ilk kez uluslararası olarak hareket ettiğinde, en çok sadece bir veya çok az yabancı yerde iş yapmaya eğilimlidirler. Zaman içinde faaliyet gösterdikleri ülke sayısının arttırarak coğrafi çeşitliliği gerçekleştirmiş olurlar.

Coğrafi çeşitlilik stratejileri geliştirilirken başlangıçta, şirketler coğrafi olarak yakın ve benzer olan yerlere gitme eğilimindedir. Coğrafi çeşitliliğinin başarısı odaklanmaya bağlıdır.

Gelecek durakta “Odaklanma “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...