ŞEHİR YÖNETİMİ – I

This post has already been read 1717 times!

BELEDİYECİLİK – BAŞARILI BELEDİYELER – BAŞARILI LİDERLER

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

Yaşamın her fazında bireylerin ihtiyaçları ve beklentileri farklılaşmaktadır. Özellikle şehirlerde yaşayan bireylerin, toplumların dönemin dinamiklerine göre değişmektedir. Bu yazı dizimizde belediye – belediyeciliği baz alarak etkin yöneticilik ve liderlik konularında paylaşımlarda bulunacağız. Belediye- belediyecilikte yönetim, yöneticilik ve liderlik olgusunda önce şehirlerde devletin süreçlerine yakından bakmakta fayda var.

Tüm ülkelerde ülke, şehir yönetiminde olanlar vatandaşların istek, beklenti ve ihtiyaçlarını  geçmişe göre daha etkin, sürdürülebilir çözümlerle karşılamak durumundadırlar ve belki de bu konuda farklı stresler bile yaşayabilir bu rollerde olan yöneticiler, liderler. Şehir yönetiminde olanlar veya şehir yönetimine aday olanlar halkın beklenti, ihtiyaçlarını karşılarken partilerinin vizyon ve misyonunu merkeze alarak gerekli sistemler, modeller, araçlar ve projeler tasarlarlar, halka sunarlar.

Halka sunulan projelerin, hizmetlerin amacı yalnızca gelir getirici olması değil, kaliteli olması, herkesi kucaklayıcı olması ile birlikte belirli bütçe sınırları içerisinde kalmasına dikkat edilmeli. Mühendislikteki optimum noktayı yakalamak yerel yönetimler içinde geçerli olmalı. Şirketlerde faaliyetler, bütçeler oluşturulmadan önce kısa, orta ve uzun vadeli uygulanabilir, sahaya yansıyabilecek, bilgisayarlarda klasörlerde kalmayacak planları oluşturulur. Yerel yönetimlerde ve şehir yönetiminde rol alan aktörlerin birlikte oluşturacakları “Şehir gelişim politikaları”na ihtiyaç vardır. 360 derece yöntemi ile oluşturulmuş şehir politikaları baz alınarak hareket edilmesi geminin iyi yol almasını sağlayacaktır.

Şirketlerde belirlenen politikaların hedeflere, stratejilere, planlara dönüştürülmesinden sonra planlara uygun hareket edilip edilmediğini anlamak için periyodik dönemlerde daha önce belirlenen performans kriterlerine göre gözden geçirme çalışmaları gerçekleştirilir. Şehir yönetiminde politikaların performanslarının sağlıklı değerlendirilmesi için üç kritik faktöre dikkat etmek gerek.

Dikkat edilmesi gereken faktörler :

  • Birinci faktör ; şehrin politikalarının genel hükumet politikalarından ayrılması, biri hizmet diğeri bir ideoloji olabileceğinden ayrı düşünülmesinde fayda var.
  • İkinci faktör; şehir yönetiminde rol alan aktörlerin görevlerinin net olarak belirlenmesi.
  • üçüncü faktör, şehir yönetiminde rol alan aktörlerin arasında koordinasyonun nasıl sağlanacağının şekillendirilmesi.

Gelecek durakta şehir yönetimine daha derinden bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

Share

You may also like...