Çeşitliliğin Yönetimi – I

This post has already been read 1474 times!

Organizasyonlarda Çeşitlilik ve Farklılık??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

Son yirmi yılda, kuruluşlar iş yerinde çalışan bazında çeşitliliğe olan konstrasyonunu artırdı. Dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir kuruluş yok ki çalışanları arasında en az iki ülkeden gelen bireyler, profiller olmasın.  Danışmanlığını yaptığımız şirketlerden bir kaçına dahi baktığımızda özellikle pazarlama, satış takımında birkaç ülkeden gelen çalışanların yer aldığını görüyoruz.

Yakın zamanda bir şirkette daha da ilgimiz çeken çeşitlilik ile karşı karşıya kaldık :  Fas, Suriye, Fransa, Bulgaristan ülkelerinden gelenler bulunmaktadır. Bu çeşitlilik ile çeyrek dönemleri değerlendirirken çeşitlilik ile gelen kültürel farklılığın daha da derinlemesine farkına vardık ve bundan sonraki çalışmalarda, toplantılarda ve iş sonuçlarını gözden geçirme fazlarında kültürler arası dinamiklere odaklanılmasının faydalı olacağını anladık.

Çeşitlilik ile gelen iş kültüründe neler farklı olabilir? Nelere dikkat edilmeli? İş yerindeki çeşitliliğin rolü nedir? Kuruluşlar ve liderleri, iş gücü konusundaki farklılık aralığını, kuruluşlar, üyeleri ve diğer paydaşlar için olumlu sonuçlara yol açacak şekilde en iyi şekilde nasıl yönetebilir ve kaldırabilir? Hangi koşullar çeşitliliğin faydalarını en üst düzeye çıkarabilir? Bu ve benzeri sorulara bu paylaşım yolculuğunda cevap bulmaya çalışacağız.

Erken kazanım adına bir faydayı hemen şimdi paylaşmak istiyoruz, birden fazla kimlik grubunun ve kültürlerinin belirli bir organizasyon veya çalışma grubunda temsil edilmesi olarak ifade edilen çeşitlilik doğru yönetilmesi sonucunda pozitif faydaya yol açabilir.

Çeşitliliğin etkin olarak yönetilmesi adına katılımcı ve kapsayıcı yönetim modeli uygulanması gerekmektedir.

Katılım ve katılımcı yönetim; kuruluşların ve üyelerinin, her türlü farklılık arasında insanlarla tam olarak nasıl bağlantı kurduğunu, ilgilendiğini ve kullandığını içerir.

Katılımcı yönetim kapsamı :

Kuruluşların, grupların, liderlerin ve üyelerinin, çok çeşitli farklılıklar arasında, katılımın sağlanması, katkıda bulunma, birbirine bağlı olduklarını ve ait olmalarını hissetmelerini sağlayan yollar sağlamaları ile ilgilidir.

Bireysel benzersizliğini yitirmeden, bireyin değerli kimliklerinin zenginliklerini işe katmayı sağlamak.

Farklı kültürel ve kimlik gruplarının üyelerine izin verecek şekilde çeşitliliği tanıma, takdir etme ve bunlardan yararlanmayı içerir.

Bu farklılıkları dile getirmeden üretken birlikte çalışmak ve mümkünse bu farklılıkları ortak yarar için kullanmak.

“Biz” in bir organizasyonda veya çalışma grubunda olduğunu tanımlamak.

Gelecek durakta Sistematik Katılımcı Yönetim Modeline yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...