Üst Yönetim ve İletişim-I

This post has already been read 1431 times!

Organizasyon Penceresinden İletişim ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

İnsanlık var oldukça türü, şekli ne olursa olsun insanların dünyasında iletişimden daha önemli olan faktörlerin sayısı neredeyse bir elin parmağını geçmiyordur.

Biz insan oğlu bilgi almak, bilgi vermek, duygularımızı, düşüncelerimizi, hüznümüzü, sevincimizi paylaşarak sosyalleşme derecemizi yükseltiriz ve bununla birlikte huzurumuz ve yaşamdan aldığımız keyifte artar. Tüm bunları bizlere yaşatan iletişimin kendisidir.

İş yaşamında, şirketlerde ve organizasyonlarda iletişimin etkisi daha farklı sonuçlara yol açmaktadır. İş yaşamımızda da  kendi düşüncelerimizi başkalarına yansıtırız ve bunun sonucu olarak diğer insanların düşüncelerini, duygularını, tutumlarını, niyetlerini ve değerlerini etkileriz.

İş ve-ya genel anlamda bireyin yaşamında; iletişim kurmak, nereden geldiğine bakılmaksızın, günlük yaşamın hayati bir parçasıdır ve her zaman, insanlar olarak hayatta kalmamızın önemli bir parçası olmuştur iletişim.

İletişim ile kendimizi ve çevremizi entelektüel olarak uyarılmış tutabiliriz

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere ; kendimizi duygusal paylaşım için; ister şarkı isterse konuşma yoluyla hüznümüzü veya sevincimizi ifade ederiz.

İş dünyası boyutuna tekrar dönecek olursak ; günümüzde çoğu organizasyonda, görevler çoğunlukla insanlar tarafından ve çeşitli bölümlerde, çeşitli iş sonuçlarını gerçekleştirmek üzere yapılır. Bir organizasyondaki insanlar, bir arada bulunmaya ve ortak bir hedefe doğru çalışmaya ihtiyaç duyuyorlar. Yani, iletişime ihtiyaç var. Örgütsel yaşamdaki en sık karşılaşılan sorunlardan biri iletişim sorunlarıdır.

Yalın, anlaşılabilir ve uygulanabilir iletişim yol haritaları ile iletişim problemleri kolaylıkla aşılabilir. Çalışanlarına işlerini verimli bir şekilde yapabilmeleri için doğru bilgi kanallarını sağlamak bu yol haritasının kilometre taşlarından birisidir.

İster özel, ister iş yaşamında iletişim sorunları niçin yaşanır ve zaman zaman da içerisinden çıkılamaz bir labirente dönüşür?

Çünkü;

iletişim kurarken başkalarının ne gördüğünü, düşündüğünü, hissettiğini ve algıladığını bildiğimizi varsayıyoruz;

bir mesajın içeriğinin anlamını anladığımızı varsayıyoruz;

mesajımızı kelimelerle ifade eder ve sonra başkalarının bizi anlamalarının yeterli olduğunu varsayarız;

başkalarının bizi nasıl algıladığına dair sınırlı bir bilgimiz olsa da, diğerlerinin bizi anlamalarını bekliyoruz.

Dikkat edilirse varsayıyoruz ve bekliyoruz. Aslında ortada net olmama durumu var. Ne dersiniz?

Varsayım ve beklentileri netleştirmek için ; örgütsel yaşamda, özel olarak yapılandırılmış kanalların geliştirilmesinde fayda var. Organizasyonlarda işimizin büyük bir çoğunluğu bilgi transferidir.

Sağlıklı, etkin ve etkili bilgi transferi için de;  çalışanlara, takım arkadaşlarına ve işin muhataplarına ne bildirilecek, kimin tarafından, ne şekilde, hangi saatte, hangi ortamda vb. net şekillendirilmelidir.

Buna rağmen, kuruluşlardaki iletişim her zaman istenildiği şekilde sağlıklı olarak gerçekleştirilmekte midir?

Gelecek durakta “Organizasyonlarda İletişimin Derin Anlamına” yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...