Değer Zinciri ve Rekabet – V

This post has already been read 1696 times!

DEĞER ZİNCİRİNDE ALT YAPI KAVRAMI???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Değer zinciri, değer zinciri akışı kavramı ile ilgili paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında neden değer zinciri kavramı, değer zincirinin iş dünyasına girişini ve zaman içerisinde değer zincirinin yeniden şekllendirilerek tedarik zinciri yönetimine doğru evrilmesi ile birlikte tedarik zinciri yönetiminin önemine, değer zinciri modelinde destek süreçlerde yer alan insan kaynakları Yönetim sürecinin geçmişten günümüze kat ettiği yolculuğa ve değer zincirini ne kadar etkilediğine dikkat çekmeye çalıştık. Bu durakta değer zincirinde önemli bir yeri olan alt yapı kavramına yakından bakmaya ne dersiniz?

Altyapı, organizasyonun temel çerçevesi anlamına gelir. Alt yapı organizasyon, süreçler, teknoloji ve tesisleri içeren dört ana bileşenden oluşur. Süreçler, teknoloji ve tesisler, insanlara işin amaçlarını ve stratejilerini verimli ve etkin bir şekilde yürütmeleri için destek sağlayarak, değer zincirinin oluşmasını mümkün kılar. İnsanların, süreçlerin ve teknolojinin entegrasyonu, üretkenliği ve hizmet işbirliğini geliştirmek isteyenler için önemli bir odak noktası haline gelmiştir.

Etkin değer zinciri yönetimi adına alt yapı bileşenlerini kapsayan stratejik planların oluşturulması ve uygulamaya alınması gerekmektedir. Alt yapı dinamiklerinden birisi olan teknoloji olgusunda bilgi sistemleri ve bilgi yönetimi parametresi detaylı tasarlanır.

Bilgi yönetimi, değer zincirini etkin ve verimli bir şekilde yönetecek bir firmaya hizmet veren kişi ve altyapı tarafından sağlanır. Porter’ın genel değer zinciri modeli, teknoloji geliştirmenin bir destek faaliyeti olarak önemini kabul ediyor. Her değer faaliyeti bilgi yaratıp kullandığı için, “Bilgi sistemleri teknolojisi özellikle değer zincirinde yaygındır,”. Bilgi yönetimi, tedarik zincirinden tedarikçilere, değer zincirinin yönetimini doğrudan etkiliyor.

Değer zinciri kapsamındaki bilgi teknolojileri, bilgi yönetimi tedarikçi ilişkileri yönetimini, kurumsal kaynak planlamayı ve müşteri ilişkileri yönetimini desteklemeye yardımcı olan bilgi stratejilerini kapsamaktadır.

Günümüzde internet ve internet tabanlı teknolojilerin hızlı gelişmesiyle birlikte firmalar iç ve dış fonksiyonları daha kapsamlı ERP sistemleriyle sorunsuz bir şekilde bütünleştirebiliyor, mevcut iş süreçlerini iyileştirme çalışmaları ile mevcut iş süreçlerini iyileştirmek ve tedarikçilerle daha iyi ilişkiler kurmak için bilgi yönetimi ve teknolojisini kullanabiliyorlar.

Internet tabanlı teknoloji ile dünyanın düzleşmesi ile birlikte, her hangi bir makine veya yazılım çalıştırıldığında, tüm iç departmanlarınız – satış, pazarlama, üretim faturalandırma ve envanter – birlikte çalışabilir hale gelmek zorunda kaldı.

Gelecek durakta değer zinciri kapsamında bütçeleme ve finansal planlama parametrelerine yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...