DOĞRU SORU SORMAK NE KADAR ÖNEMLİ?

This post has already been read 1813 times!

DOĞRU SORULARDAN DOĞRU CEVAPLARA

Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları

Hangi branşta, hangi konuda olursa olsun en kritik olgunun doğru sorulmasına kilitlendiğini görüyoruz. Mevlana’nın dediği gibi aklınızın derecesini sorduğunuz soru belirler. Bu söylem ile doğru soru sorulmasının ne kadar kritik olduğunu anlıyoruz. Doğru soru sorulma mekanizmasının temellerini atan düşünce sistem yaklaşımına bakılmasında fayda var.

İnsanoğlunda var olan sistem yaklaşımı da sistem bir ve sistem iki şeklinde tanımlanır. Sistem bir duygularımız, hislerimiz deneyimlerimiz, alışkanlıklarımız sonucu oluşan yetenek ile düşünmek ve soru sormak içten gelen bir olgu, düşünce sistematiği. Sistem iki olarak tanımlanan düşünce sistematiği, analiz etmek, alternatifleri dikkate almak, geleceği planlamak diğer bir değiş ile bir matematik çalıştırmayı gerektiren düşünce yapısı.

 

Pekiyi ne zaman hangi sistem devreye giriyor, acil karar verilecek ise ve de özellikle de kızgın – sinirli isek sistem bir devreye giriyor, sakin ve verilecek kararın hayatımızı veya hayatları etkileyeceğinin olabildiğince farkında isek sistem 2 devreye giriyor. Sağlıklı ve sürdürülebilir kararlar alabilmek için sistem 2’yi devreye almakta fayda var. Fakat sistem 2, sistem 1’e göre daha yavaş işlediği için sabırsızlığımızdan dolayı sistem 2’den vazgeçiyoruz aslında şirketlerde de zaman yayılı düşüncenin zaman kayb edici olduğu kabul edildiğinden bir çoğu sistem bir ile anlık düşüncelerle hareket ederek karar almıyorlar mı? organizasyonlarda, ailelerde bu farklı düşünce sistemine sahip olanların aralarında oluşan çatışmalar ile her dakika karşılaşmak mümkün. Bir diğerini acele davranmak ile, analiz etmeden, alternatifleri dikkate almadan hatta karar almak için karar almak ile suçlar.

Hızlı karar verdiğini düşünen kişi de diğeri çok yavaş hareket ettiğini, detaylara boğulduğunu ve de sinirleri yıpratmakla suçlar. Burada kritik olan ne zaman hangisinin devreye girmesi gerektiğinin farkında olmak ve de doğru soru sormayı gerektiren düşünce sistematiğinin nasıl geliştirileceğidir.

Gelecek durakta doğru sorma sistematiğini birlikte detaylandırmak dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...