HİKAYENİN GÜCÜ-IV

This post has already been read 2078 times!

HİKAYE ANLATMA YOLCULUĞUNA KİMDEN – NASIL BAŞLARSINIZ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Hikayenin gücü yazı dizimizin önceki duraklarında;  neden hikaye anlatmaya – dinlemeye ihtiyacımız vardır? Hikaye için özel düşünebilme olgusu ve hikaye gibi düşünme yeteneğinin geliştirilmesi için yapılması gerekenler ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalıştık. Bu durakta hikaye anlatma yolculuğuna kimin ile nasıl başlarsınız? soruları ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalışacağız

Bir toplantıda, eğitimde veya konferansta dinleyiciler anlatılacak konu kadar bazan konudan daha fazla konuşmacının kim olduğunu merak ederler. Evet kısa bir CV’i vererek kim olduğumuz hakkında bir bilgi veriyoruz, CV’yi sunmanın ötesinde biraz hikayeleştirerek nasıl bir çocukluk geçirdiğinizi, kariyeriniz sırasında edindiğiniz deneyimlerle ilgili yaşadığınız dar boğazlar bunları aşma ile ilgili yapabildikleriniz bu süreçte kimlerden, nasıl etkilendiğiniz özet şekilde anlattığınızda katılımcılar daha dikkatli size dinlerler.

Kim olduğumuza dair hikayeleştirerek anlattığımızda katılımcılar, dinleyiciler bizim de uzaydan gelmediğimizi, onlardan birisi olduğu hissi ve sıcaklığı ile dinlerler. Bizden birisiydi ifadesini kullanmak ister dinleyici, katılımcı..

CV’iyi hikayeleştirerek paylaşmak ile birlikte anlatacağınız bir konu ile ilgili kendi yaşadığınız olayları anlattığınızda daha etkili olur. Yakın zamanda bir programda hoca öğrencilerinden aldıkları eğitimin uygulaması olarak sunum yapmalarını talep eder. Katılımcılardan birisi fobi konusunu anlatır. Fobi konusunu anlatırken kendi yükseklik korkusuna dair yakın zamanda neler yaşadığını ve hatta o fobinin yaşandığı mekan da çektiği fotoğrafı da katılımcılara gösterdiğinde farklı bir dalgalanma ve etkilenme gerçekleşir. Sunumu yapan kişi fobi konusunu çok iyi anlatabilirdi, hatta anlattı bile en etkileyici kısım kendi fobisini anlatırken yaşadığı stresine dinleyiciler tanık olduklarında ahha fobi bu imiş diye yorumda bulunurlar. Arkadaşımız anlattığı konuya kendi hikayesini katınca farklı bir etkileşimle iyi bir sonuca varmış.

Aslında burada diğer katılımcılar her bireyin bir korkusu olduğu ve korkuyu ifade ederken nasıl bir bağ kurulduğunu gördüklerinden, yaşadıklarından dolayı paylaşılan konunun bıraktığı iz derinleşmiş.

Gelecek duraklarda birlikte cevaplandırmaya ne dersiniz?

 

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

Share

You may also like...