HİTABET SANATI-III

This post has already been read 1838 times!

KORKULARI AZALTMAK VE ANLAŞILABİLİR KONUŞMAK

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Hitabet sanatı ile gelen anlaşılabilir konuşabilmek kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında hitabet sanatı tadında konuşan bireylerinde dahi zaman zaman anlaşılabilir konuşma konusunda dar boğazlar yaşadıklarını, anlaşılabilir konuşabilmenin önündeki engellerden birisi olan korkular, bariyerler kapsamında konuşmayı ilk başlatmak veya konuşmayı nasıl başlatacağını bilememenin korkusuna dairleri paylaştık. Bu durakta anlaşılabilir konuşabilme kapsamında ele alınan korkulardan red edilme ve konuşmaya itiraz edilmesi korkularını analiz etmeye çalışacağız.

“Red edilmeyi tecrübe etmek istemiyorum” şeklinde bir ifadeyi kullanan kişinin korkusu hakkında düşünceniz nedir? Konuşmaktan, soru sormaktan çekinmenin korkularından birisi de red edilmeyi bilememek. Red edilme korkusu değil, red edilmeyi bilememek diğer bir değişle red edilmeyi yönetememek. Aslında red edilme korkusu çocukluğa dayanan bir korkudur. Çocukluğumuzda bir problem yaşadığımızda kendimizi nasıl savunacağımızı bilemediğimizden veya öğrenemediğimizden dolayı geçmişten bugüne gelen bir red edilme korkusuna sahip oluruz. Red edilmenin doğal olabileceğini Kabul ederek ve red edilmeyi sakin karşılayarak gerekli durumlarda kendimizi savunabilirsek red edilme korkusunu yenebiliriz.

Red edilme korkusunu yenebilmenin bir diğer yolu da kişilere daha doğrusu konuşmaya nasıl başlanacağını ve ne söyleneceği ile ilgili prova yapmak. Ve diyelim ki yine red edildik, red olan bizler değiliz, fikirlerimiz, söylemlerimiz red edilmiştir.  Red edilme gerekçesine yakından bakmak da fayda var.

Anlaşılabilir ve kendini güvende his ederek konuşabilmenin önündeki engellerden- korkularından birisi de diğer insanlar benim hakkımda ne düşünürler. Bu korku hemen hemen tüm kültürlerde var olan bir korku türüdür. Her olguda olduğu gibi konuşma olgusunda da kimse ilk konuşmasında mükemmel olamamıştır. Anlaşılabilir ve kendine güvenerek konuşabilmek için olabildiğince çok pratik, prova yapılmasında fayda var.

Bir diğer korkuda olumsuz şekilde eleştirilmek, aslında anlamlı ve katkı sağlayan eleştiriler bizim için iyi kazanımlar sağlar. Negatif ve yıpratıcı eleştiri yapan insanlarında eleştirilerine takılmaktan çok neden bu eleştirileri yaptılar şeklinde bir analiz yapılması faydalı olabilir. Veya eleştiriyi mizah ile karşılayabilmek anlaşılabilir konuşma yolunda iyi bir güven hissi duyma kilometre taşını döşeyebilir. Diyelim konuşmanız sırasında yanlış bir şey söylediniz veya yanlış bir davranış sergilediniz, pek de uygun olmayacak şekilde birileri gülümsedi, bu duruma kızmak yerine sizleri gülümsettiğim için memnun oldum diyebilseniz. Bu şekilde hareket etmek ile neler elde edilebilir?

Gelecek durakta herkes tarafından anlaşılabilir konuşabilmenin önündeki diğer engeller ve bu engelleri aşabilmenin yollarına dairleri konuşabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...