Organizasyonların Politik Anlayışı  -I

This post has already been read 1083 times!

Süperler ve Başarısızlıkları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Kar amacı güden veya gütmeyen tüm organizasyonların kendine özgü bir politik anlayışı vardır, öncelikle siyasi bir fikrinin varlığı anlaşılmamalıdır. Yönetim, işleyiş politikaları ile birlikte iş ve ilişki geliştirmeyi kapsayan politik anlayışı vardır.

Politika iyi ya da kötü değil; nötr ve doğal olduğunun kabulü ile yola devam ediyoruz. Politika sıfır toplamlı bir oyun değildir; politik olarak anlayışlı olmak, kazanmanız için başka birinin kaybetmesi gerektiği anlamına gelmez. Politika yanlış olmakla ilgili değildir; bunun yerine, politik anlayışlılık becerilerinizi, davranışlarınızı ve niteliklerinizi etkili olmak için kullanmakla ilgilidir ve samimiyet hayatidir.

Paylaşım dizimize bir senaryo oluşturarak devam edelim. Türkiye’nin ilk üçte yer alan  üniversitenin bilgisayar bölümünden mezun olduktan sonra Amerika’da ilk on da yer alan bir üniversitede yüksek lisans ve sonrasında on yıl kadar silikon vadisinde çalışan Ali adındaki arkadaşımız Türkiye’ye gelir, Türkiye’nin en iyi teknoloji şirketlerinden birinde çalışmaya başlar.

Bir kaç teknoloji projesinde başarılı olan Ali bey sektöründe umut verici uzman olarak kabul edilir. Bir proje çalışması sırasında büyük bir şirketin başkanının dikkatini çeker ve başkan Ali bey’i şirketler topluluğuna çekmek için iyi bir teklif paketi sunar Ali bey’e. Buraya kadar her şey olabildiğince yolunda görünüyor ve politik anlayış bunun neresinde ? sorusunu sorduğunuzu duyar gibi olduk.

Ali bey’i işe alınan şirketler topluluğu tarif edilemez kazançlar elde edeceklerini düşünüyorlardı.fakat ilerleyen dönemlerde beklenmedik durumlar oluşmaya başladı. Ali kendi gündemi ve kendi başarısını vurgulayan kişisel işlerine odaklandı, ekibine ve tüm organizasyona fayda sağlayacak diğer önemli projeleri göz ardı etti

Ali biraz daha ileri gitti üst yönetim her ne zaman etrafta olursa, ekibinin diğer üyelerinin çalışmalarından da kredi çalmaya başladı. Bir şey istediğinde iyi olma ününü kullandı. Sık sık bir el sıkışma ve bir gülümseme ile paydaşlara taahhüt ve vaatlerde bulundu, ancak bunları asla yerine getirmedi. Veeee bu böyle devam edemezdi veya nereye kadar devam edebilirdi?

İnsanlar ona güvenmemeye başladı, sonuç olarak, kaliteli bir insan ağı kurma ve işbirliği yapma yeteneği gün geçtikçe azaldı. Ali, yeteneğini sürekli olarak abarttı, başkalarını dinlemek ve onlardan bir şeyler öğrenmek için zahmet etmedi. Oluşan durumları doğru okumadı veya yeni organizasyonunun kültürünü anlamaya çalışmadı. İnsanlara eski işvereninin işleri daha iyi yaptığını söylemekten bıkmıyor gibiydi. Üstleri onu yönlendirmek için birkaç girişimde bulundu, ancak girişimleri başarısız oldu. Organizasyon sonunda Ali ile yolları ayırdı. Ali ve organizasyon nerede yanlış yaptı? Ali ve organizasyon birlikte verimli, etkin ve de doğal olarak sürdürülebilir başarı için neler yapabilir idi?

Gelecek durakta hayatın gerçekleri ve iş yerinin politik anlayış konusu ile  yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...