POZİTİF PSİKOLOJİ-I

This post has already been read 1759 times!

PSİKOLOJİ İLE POZİTİF İLİŞKİSİZ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Son dönemlerde sıkça duyulan kavramlardan birisi de kuşkusuz pozitif psikoloji kavramıdır. Bu konuda konferanslar, kongreler düzenlenmektedir. Pozitif olgusu, vurgusu her durumda insanı rahatlatan bir ifade, bu ifadenin psikoloji ile birlikte özellikle son on yıldır konunun uzmanları tarafından daha fazla kullanıldığını da duyuyoruz. Biraz meraktan biraz da etrafımdaki kişilerden sizin olabildiğince pozitif bir yaklaşımınız bulunmaktadır şeklinde yorumları beni pozitif psikoloji konusunda okumaya, videolar izlemeye ve hatta Türkiye’de konunun uzmanları hocaları da dinlemeye başlattı. Yakın zamanda pozitif psikoloji ile ilgili izin alarak girdiğim bir hafta sonu dersi ile bu konuda biraz derinlemesine araştırmaya doğru yola çıkarttı.

Genel anlamda psikolojinin bilim haline geliş dönemini II.Dünya savaşı sonrasına denk geldiğini görüyoruz. Daha doğrusu eğitimine katıldığım hoca II.Dünya savaşının bireylere getirdiği psikolojik tahribatlardan sonra iyileşme odaklı psikolojik çalışmalar bilim haline bu dönemde gelmeye başladığını paylaştı. Evet savaşlar her anlamda yıpratıcı, yıpratıcı olması ile birlikte tüm parametrelerle yeniden yapılanmayı, silkelenmeyi gerektirmektedir. Bu gerçekten hareket edilecek olursa II.Dünya savaşı sürecinde yıpranan bireylerin psikolojik iyileşmeleri ve tedavileri için iyi araçlara ihtiyaç duyulmuş.

Pozitif psikoloji ile normal psikoloji arasında ne fark var? Genel anlamda psikoloji insanların bozulan fonksiyonlarının tedavi etmeye odaklanırken, pozitif psikoloji buna ek olarak hayatın daha iyi yaşanmasını sağlayacak zihin ve düşünce ile donatmayı da sağlamak. Yalnızca bozuk olan, bozulan fonksiyonları tedavi etmek değil aynı zamanda yaşam kalitesini yükseltecek gerekli inşaları sağlatmak. Program sırasında öğrencilerden aslında katılımcılardan birisi hocaya hayatta zevk almayı mı öğreniyoruz pozitif psikoloji ile? Diye bir soru sordu. Hocada devam edecek yolculukta cevabını ne kadar bulacağınızı sürece bırakalım dedi. Evet siz ne düşünüyorsunuz? Ana hatları ile pozitif psikolojiyi mevcut durumdan – bulunulan andan hoşnut olabilmek, gelecekten de ümit olabilmeyi gerçekleştirebilmek şeklinde ifadelendirmek mümkün olabilir.

Gelecek durakta pozitif psikolojinin detaylarına bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...