Profesyonel İş dünyasında İletişim-VI

This post has already been read 1468 times!

Profesyonel İletişim Sürecinde Yazılı İletişimin İlkeleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Profesyonel iş dünyasında iletişim konulu paylaşım dizimizin önceki duraklarında  şirketlerde, organizasyonlarda ve iş dünyasında profesyonel iletişimin önemi, profesyonel iletişimde de sözsüz iletişimin etkisine,  sözsüz iletişimi güçlendiren, netleştiren sözel iletişime, iletişim sürecini etkileyen faktörler, iletişimin önündeki engeller, ekili iletişimin ilkelerine dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “profesyonel iletişim sürecinde yazılı iletişimin ilkelerine”ne yakından bakmaya ne dersiniz?

Yazılı iletişim sözlü iletişime göre hem kolay hemde çeşitli gerekçelerden dolayı oldukça zor. Yazılı iletişimde etkinliği sağlamak adına dikkat ile uygulanması gereken ilkeler :

İfade edilen düşüncenin verilmesi hedeflenen mesajın netliği: Hedef kitle, ortam faktörleri dikkate alınarak amaç, içerik net olması. Düşüncenin net olması adına ifadenin yalın kelimeler ile gerçekleştirilmesi. İmla kurallarına uyulmasında fayda var.  İfadenin kurgusu giriş, gelişme ve sonucu net olarak his ettirmelidir.

Kısa cümlelerin kullanılması tavsiye edilir, kısa cümle için bir fikir için bir cümle kullanın ve cümleniz 30 kelimeyi geçmesin. 30 kelimeyi geçen bir cümle ise cümleyi ikiye bölün.

Yazılı iletişimde de tamlık oldukça önemlidir, diyelim ki bir mesaja veya bir rapora yazılı bir cevap vereceğiz, tüm soruları cevapladığımızdan emin olmalıyız. Bu nokta da 5N 1K tekniği işimizi kolaylaştırabilir.

Etkili yazılı iletişimin sırlarından birisi de tekrar dan kaçınmak. Tekrar yazılı olunca gerçekten sıkıcı ve bir sonraki yazılarınızı okunmaz kılabilir.

Sözel iletişimde olduğu gibi yazılı iletişim dilinizde de hoş görü, pozitiflik, memnuniyet ve teşekkür ifadelerinin yer almasında fayda var. Tahrik edici, kızdırıcı ve problemlere yol açacak ifadelerin kullanılmasından sakınmak. Yazı stili de oldukça önemlidir. Sözlü iletişimde kelimelerinizi ifade etmeden önce ifadelerinizi zihninizde tasarlayın ve karşınızdaki kişide bırakacağınız etkiyi dikkate alın önerisi yazılı iletişim içinde geçerlidir. Yazılı iletişimde de yazınızı göndermeden önde son bir kez okuyun, mesajı gönderwceğiniz kişinin ilk tepkisinin ne olacağına dikkat edin.

Gelecek durakta ” Profesyonel İletişim Sürecinde Sözlü İletişimin İlkelerine” yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...