ŞİRKET YÖNETİMİNDE SIRLAR-VII

This post has already been read 2054 times!

İŞE KENDİMİZ İLE BAŞLAMAK-PROBLEM ÇÖZMEK VE KARAR VERMEK OLUŞTURMAK 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Etkin ve etkili şirket yönetimi yolculuğumuzun bir önceki duraklarında etkin- etkili şirket yönetiminin üzerine oturduğu üç temel yapı taşını, yapı taşlarının elemanlarına giriş, kişisel gelişim sürecinin değerlendirme fazı, zaman yönetimini ve kişisel etkinlik-etkililik, kişisel gelişimi etkileyen delegasyon ve takım oluşturma kavramlarından sonra yöneticiliğin liderlik-mentorluk-koçluk özelliği ile ilgili beyin fırtınasını gerçekleştirmeye çalıştık. Bu durakta etkin şirket yönetimi adına yöneticilik yeteneğinde krema etkisi oluşturan problem çözme ve karar verme yetenekleri ile ilgili paylaşım da bulunmaya çalışacağız.

Başarılı yöneticiler aynı problemlerin tekrarlanmaması adına alt ve üst yapı sistemleri ve de iyileştirme çalışmalarını devreye alırlar. Bunlara rağmen zaman zaman aynı problem veya farklı problemlerin oluşmasını kaçınılmaz olabiliyor. Problem oluşumu sırasında problemin ele alınış ve çözüme doğru götürülmesi süreci oldukça kritik bir faktördür. Problem oluştu diye başkalarını mı suçluyoruz? Problemleri hemen başkalarına ihale mi ediyoruz? Aksine problem sahip çıkarak problem sağlıklı bir şekilde çözülmesine mi odaklanıyoruz? Tüm bu yaklaşımlar yöneticilik stillerimizi ve etkin şirket yönetiminde ne kadar etkili bir yönetici olduğumuza dair de bir fotoğraf çeker bizim için.

Problem çözme sistematiğinde onlarca metodoloji, yaklaşımdan söz etmek mümkündür. Temelde iki faktör öne çıkmaktadır problem çözme sürecinde, birincisi hemen o problem çözerek kriz oluşmasını önlemek. Sonrasında problemin önemine, etki derecesine göre bu problemin tekrar oluşmaması adına geliştirilecek sistemler, standartlar ve prosesler geliştirilerek uygulamaya alınır.

Problem çözme ve karar verme sürecinde de başarılı olmanın yollarında birisi de iyi sorular sormak ve bu soruların cevabına göre sonuca varmak.

Problem çözme ve karar verme sürecinde sorulabilecek sorular :

Bu problem neden çıktı?

Bu problemin çıkışında neler göz ardı edildi?

Bu problemin etki alanı nedir?

Problemi iyi tanımlamak için nelere ihtiyaç var?

Problemin çözümümde kimler etkin rol almalı?

Hızlı ve etkin karar vermenin maliyeti nedir?

Hızlı ve etkin karar verebilmek için nelere ihtiyacım var?

… vb soruları sorabiliriz

Doğru sorulardan soru problem iyi tanımlanarak çözüm süreci başlatılır. Problem iyi tanımlamak ve çözmek için gerekli kilometre taşlarını oluşturmak için minik de olsa bir takım kurmak veya bir kaç ilgili çözüm sürecine katmak da fayda var. bu katılım ile birlikte problem tanımı ve çözümü için beyin fırtınası yapılarak problemin çözüme ulaştırılması için geniş perspektiften  bakma kültürü oluşur. Problem çözüldükten sonra sonuçları duyurulmasından sonra problemin tekrarlanıp tekrarlanmadığını anlayabilmek için kontrol aşaması da problem çözme sürecinin olmazsa olmazıdır.

Buraya kadar problem çözme ve karar verme sürecine yaklaşımı ele aldık. Pekiyi problem çözülmezse ne olur? Çözülmeyen problemlerden dolayı veya başka gerekçelerden dolayı kriz oluşabilir mi? kriz nasıl yönetilir?

Gelecek durakta kriz yönetimin görüşebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...