Yönetim ve Yöneticilik -VIII

This post has already been read 1571 times!

Aktif Dinleyici Olabilmek ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yönetim, yöneticilik kariyerine yeni başlayacak olanlar, ilk kez yöneticilik sürecini deneyimleyecek bireyler için başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında yönetici olabilmek için testler, ölçme – değerlendirme araçları, yönetim – yöneticilik yolculuğuna çıkan yöneticiler için yöneticiliğin ilk günlerinde yaşananlar, yöneticiliğin ilk iki ayında kişisel dokunuşlar yapılabilmesine, yeni yöneticiler için ruh halini ve duyguları yönetebilmek, güven inşa edilmesi, mükemmeliyetçi yaklaşım ile gelenler ve gidenler, memnuniyeti göstermek olgusuna dairleri paylaşmaya çalıştık.

Bu durakta aktif dinleyici olabilmek olgusuna yakından bakmaya ne dersiniz?

Başarılı yönetimin sırlarından biri, aktif olarak dinleme yeteneğidir. Aktif dinleme, diğer kişinin duyulduğunu bilmesini sağlar. Bunu, kendinizi sohbete dahil ederek, açıklayıcı açıklamalar yaparak, sorular sorarak, duyduklarınızı özetleyerek ve uygun görsel ve sesli ipuçlarını kullanarak yapabilirsiniz. En iyi dinleyiciler aktif olanlardır. Yeni yöneticilerin aktif olarak iletişim kurma ve dinleme yeteneklerini geliştirmeye büyük bir özen göstemelidirler. Birçok yeni yönetici, terfi ettikleri dakikada herkesin onları dinlemeleri gerektiği ve hatta yalnızca kendilerinin konuşması gerektiğine inanırlar. Bu inanış veya bu tarz düşünceye sahip olmak yanlış bir yaklaşımdır.

Yönetici; takım arkadaşlarını ne kadar çok dinlerse o kadar başarılı olacaktır. Pekiyi ne kadar aktif dinleme gerçekleştirdiğiniz yeterli olabilir? Başlangıç ​​noktası olarak, konuşmanın en az iki katı kadar dinleme yaptığınızdan emin olun. Bir konuş iki dinle bir konuş atasözünün gerçeklik derecesinin ne kadar yüksek olduğunu anlamış olduk değil mi?

Çok konuşup az dinlersek az bilgi elde eder ve sonuçta az şeyler öğreniriz. Ne kadar iyi dinlersek o kadar iyi bilgi elde edebiliriz.

Aktif dinleme karşı tarafın fikirlerine saygu gösterildiği hissi verdiğinden konuşan kişi de aslında az ve öz konuşmaya çaba gösterir. Aktif dinleme sürecinde de vurgulayıcı geri bildirimde bulunulmalı, örnek : anlattığın, ifade ettiğin bu konuyu biraz daha açar mısın? Paylaştığınız konuyu özetleyecek olursak…. Vb ifadeler karşımızdaki bireyi gerçekten aktif dinlediğimizi göstermektedir.

Gelecek durakta yeni yöneticinin işi ve kaçınılması gereken tuzaklar olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...