Değişim Yönetimi- I

This post has already been read 1874 times!

Organizasyonlarda Değişim ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Tüm zamanlarda bireyler, topluluklar, canlı varlıklar ve doğal olarak organizasyonlar değişim yaşamaktadırlar. Doğal seyrinde değişim gerçekleştirebilmek farklı kazanımları getirmektedir. Zorunlu ve başınç ile değişim zorunda kalmak farklı stresleri ve de zaman zaman istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir. Bu yolculuğumuzda sağlıklı ve etkili değişim yönetimine dairleri konuşmaya ve de beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

Değişim yönetim süreci çerçevesinde organizasyonlarda değişim yönetim sürecinin neden iyi bir enerji gerektirdiğine bakmakda yarar var.

Örgütsel değişimin ne kadar zor olduğu konusunda hemen hemen herkes hem fikir. Bazı duayenlere göre değişimin neden zor olduğunu bile zor olduğunu sormaya gerek olmadığını ifade ediyorlar bu ifadeden anlaşıldığı üzere değişimin zor olduğunu doğal olarak algılayın ve kabul edin. Organizasyonlarda var olan çalışanların sahip oldukları ve başarılı oldukları alışkanlıklarında değişim oluşturmak kolay değil. Pekiyi değişim zor diye değişim sürecini uygulamya almayacak mıyız? Tabii ki hayır.

Pekiyi neler yaparak değişim sürecini başlatabiliriz? Değişim gerekliliği kapsamında farkındalık oluşturmak ile süreç başlatılabilir. Organizasyonların neden değişime gereksinim duyduğu net olarak ifade edilmeli. Yakın zamanda endüstri 4.0 kapsamında iş dünyasına, fabrikalara, üretim sürecine yansıyacak değişimler ile ilgili paylaşımlarda bulunduğumuzda katılımcılar farklı ve derinden bizleri etkileyecek bir değişimin ayak seslerini duyuyoruz şeklinde ifadelerini seslendirdiler.

Özetle kendileri bir değişimin yaşanacağını deyim yerinde ise idrak ettiler. Aslında tam da bu nokta da organizasyonlarda ve tüm yapılarda değişimin ne zaman başladığı veya değişim sürecini tetikleyen faktörler nedir? Dış ortamda oluşan değişime uyum adına değişim gerekliliği oluşur. Dış ortama, dış dünyaya uyum için değişim gerekliliği his edilir. Organizasyonlar bu his edilen, duyulan değişim ayak seslerine kayıtsız kalabilir veya tam anlamıyla gündemine alırlar.

Değişim sürecinin gerekliliğini Kabul ettikten sonra değişim süreci yol haritası oluşturularak değişim yönetim yolculuğu başlatılır. Değişim yönetiminin etkin olarak gerçekleşmesi adına yapılması gereken faaliyetler bulunmaktadır

Gelecek durakta değişim yönetim ilkeleri olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...