SOSYAL MEDYA İLETİŞİM VE YABANCILAŞMA

This post has already been read 2134 times!

YABANCILAŞMA MI?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

2 kasım 2018 Cuma günü Makina Mühendisleri Odası – Kadıköy şubesinde 120 dakika deneyim atölyesi etkinliği çerçevesinde Sosyal Medya İletişimi ve yabancılaşma konusunda 120 dakika beyin fırtınası ypacağız, keyifli bir sohbet yapmayı umuyoruz. Bu program çerçevesinde sohbeti açmak, ilerletmek ve yeni kulvarlara doğru açmak adına bazı sorular hazırladık. İsterseniz bu sorular kapsamında sosyal medya iletişimi ve sosyal medya iletişimi ile gelen yabancılaşma olgusuna dairleri paylaşmaya başlayalım.

  • Sosyal medya iletişim kanallarının hangilerini kullanıyorsunuz?
  • Her iletişim de olduğu gibi; sosyal medya kanalları aracılığıyla gerçekleştirdiğiniz iletişimden beklentileriniz nelerdir?
  • Kullandığınız sosyal medya iletişim kanallarının size sağladığı avantajlar ve dezavantajlar nelerdir?
  • Yabancılaşmanın belirtileri nelerdir?
  • Sosyal medya iletişim ile yabancılaşma arasında nasıl bir ilişki bulunmaktadır?
  • Veeeeeeeee sizing eklemek istedikleri

Yabancılaşma kavramı ile başlamaya ne dersiniz?

Yabancılaşma denilince karşımıza büyük üstad Karl Marx’ın yabancılaşmaya dairleri ve hatta üstadın bu konudaki çalışmalarını olabildiğince detaylı araştırmalar ve çalışmalarla kitaplaştıran Bertell Ollman çıkıyor. Bu arada bir program içerisinde kullandığınız bir kelimenin sizleri nereye götürdüğünü ve neredeyse o kelime başlı başına bir çalışma, araştırma, yazma ve de paylaşım konusu olabiliyor, bizim yabancılaşma kelimesinde yaşadığımız gibi.

Marx’a gore “yabancılaşma her şeyin insan dışı bir gücün egemenliği altında ” olmasıdır şeklinde tanımlanıyorsa, insan dışı etkenler ile karşılaştığımızda mı yabancılaşıyoruz? Ortak olan bir noktadan bağımızın kopması da yabancılaşma değil midir? İnsani tüm ortak paydalarımız daki bağlantılarımız koptukça yabancılaşma başlıyor, diye bir yoruma doğru mu gidiyoruz?

İnsani ortak noktalarımızdan birisi de konuşabilmek ve de özellikle dokunarak, etkileyerek, etkilenerek konuşmak değil midir? Sosyal medya kanallarındaki iletişimlerde  dokunamıyoruz, zaman zaman görüntülü zaman zaman da görüntü olmadan sesli veya yazılı iletişimde bulunmaya çalışıyoruz. Gerçek anlamda konuşma eylemi var mıdır? Yarı mekanik konuşma ve-ya iletişim gerçekleşiyor.

Değerli dostlarımız sosyal medya iletişim kanalları dezavanatajlıdır demek istemiyoruz, optimum nokta da ve koşulda kullanılmadığında getirdiği yabancılaşmayı paylaşıyoruz.

Gelecek durakta Sosyal Medya Kanalları ve Yabancılaşma olgusunu detaylandırmak üzere

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

Share

You may also like...