SÜREKLİ İYİLEŞTİRME YOLCULUĞU – II

This post has already been read 2126 times!

KİM İÇİN? NE ZAMAN? NEDEN SÜREKLİ İYİLEŞTİRME

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Sürekli iyileştirme yazı dizisinin bir önceki durağında; sürekli iyileştirme iş modelinin neden önemli olduğu ile ilgili konuya giriş yapmıştık. Bu durakta sürekli iyileştirme sürecin detaylandırma ile devam edeceğiz yolculuğumuza

Süreç yönetimi ; ürün – hizmet üretilen her organizasyonda ve ortamda insanların proseslere kantitatif bakmasını sağlayan bir metodolojidir. Bu metodoloji insanların süreçleri analiz ederken duygularını ve kantitatif olmayan fikirlerini ayrı tutmasını yardım eder. Sürekli iyileştirme araçları- metodolojisi katma değeri olmayan – zaman kaybedici- atık -atıl olan tüm kaynakları, faaliyetleri, fonksiyonları tanımlamayı ve bunları elimine etmeyi hedeflemektedir.

Bu perspektiften bakıldığında sürekli iyileştirme metodolojisi – araçları ; iş –departman ve insanların performansını geliştirir

Katma değeri olmayan kaynakları tanımlamak ve ortadan kaldırmak için kullanılan sürekli iyileştirme yaklaşımı; anlamayı, sahiplenmeyi, sürdürülebilir gelişmeleri, insanların iyileştirme yapmaları için yetkilendirilmesini sağlar.

Sürekli iyileştirme; departman bazında verimlilik kavramından tüm şirket bazında verimliliğe dönüş iş modelinin oluşmasına yol açar.

Sürekli iyileştirme ile gelen kazanımlar

  • Katma değeri olmayan işler ve-ya işlerdeki katma değeri olmayan fazları elimine ettiğinden dolayı işlem çevrim hızı azalır. Örnek bir arabanın pazardaki ürün ömrü bir dönemler on yıl veya 7 yıl iken, bugünlerde aynı arabanın ürün ömrü 4 yıla kadar inmiştir.İşte bu sürecin iyileşme kök nedeninde sürekli iyileştirme ile her bir fazında çevrim süresinin azaltılması gerçeği bulunmaktadır.
  • Çevrim süresi düşünce pazara- müşteriye daha hızlı ürün – hizmet sunumu gerçekleşir.
  • Ve tüm bunlar beraberinde maliyetlerde düşüş, kalitede yükselme, güvenlik parametreleri ile birlikte kapasite artışını getirir.

Atıl kaynaklar, katma değeri olmayan fazlar – olgular nelerdir? Veya neler bize katma değeri olmayan faaliyetler ile uğraştırır? Zaman – maliyet enerji kaybı yaşatan parametreler nelerdir? İş yerlerinize, ürün – hizmet aldığınız organizasyonlara yakından bir bakın neler bizlere vakit kayb ettiriyor? Enerjimizi boşa harcatıyor? Sürekli neden aynı yangını söndürüyoruz?

Cevaplarını gelecek durakta birlikte verebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

Share

You may also like...