DUYGUSAL mı? ZEKA İLE GELENLER-III

This post has already been read 1933 times!

DUYGUSAL ZEKA İLE GELENLER-III

Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları

Duygusal zeka ile gelenler paylaşım serimizin önceki duraklarında duygu, duygusal  zeka, duygusal zeka ile gelen kazanımlarımız ile ilgili beyin fırtınası yapmıştık ve gelecek durakta duygusal zekanın kritik faktörleri nelerdir ? sorusunun cevabını gelecek durakta birlikte zenginleştirelim demiştik.  Evet duygusal zekanın kritik faktörleri nelerdir? Duygusal zeka yeteneğimizi geliştirmek için olmazsa olmazlar ve-ya aspirinler nelerdir?

Duygusal zekanın yapı taşları, duygusal zekamızı geliştirmek için gereksinimiz olan faktörler:

  • Kendimizin farkına varmamız – bireysel –kişisel farkındalık,
  •  kendimizi yönetmek,
  • sosyal farkındalık,
  • ve ilişki yönetimi.

Konu ne olursa olsun yolculuk kendimi ile başlıyor değil mi? özetle değişim- gelişim bizimle başlıyor karşımızdaki ile başlamıyor değil mi? kendi duygularımızın farkına varmak olgusunu biraz daha açacak olursak hangi duygularımız veya hangi duygularımızın sonucu oluşan davranış şekillerimizin bizde ve iletişimde olduğumuz bireylerde bıraktığı yapıcı ve yıkıcı etkileri- sonuçları nelerdir? Sorgulaması

Kendi duygularımızın farkına varmak ve olabildiğince kendimize şeffaf dar-varabilmek için öncellikle duyguların anatomisini, duygularımızın çıkış merkezi  ve yayılım haritasını öğrendikten sonra,  bireysel SWOT analizimizi yaparak işe başlayabiliriz. Kendimizin farkına vardıktan sonra duygularımızı etkin yönetmek için kendimize vakit ayırarak bireysel veya takım olarak bu konuda eğitim alabiliriz. Aslında ne zaman duygularımız istemimiz dışında bizi zor durumda bırakıyor? Sorusunu kendimizi tahlil ederek  bulabiliriz. İstem dışı davranışlarda bulunmamak adına uyaranları devreye alabilsek duygularımız etkin olarak yönetmeye başlamış oluruz.  Kendimizin farkına varmak ve duygularımız yönetmek konusunda yol aldıkça iletişimde – ilişki de olduğumuz bireylerin duygularının farkına varmaya başlarız, bunun için de bireyleri anlamak, davranışlarının sebebi olan duyguları iyi tahlil edebilmek için bireyleri yargılamadan , kendilerine etiket yapıştırmadan kendilerini iyi dinlemek ile bu süreci başlatabiliriz . bu süreç sosyal farkındalık sürecini çalıştırır.  Sosyal farkındalık mekanizmasının dişlileri iyi çalışmaya başladığında etkin ilişki yönetimi yolculuğu gerçekleşemeye başlar, ilişki yönetiminin mihenk taşı da etkin iletişim, etkin iletişimde iyi dinlemek, anlamak ve etkileşimi sağlamak ile elde edilir. Bu sarmal yine başa  duygusal zekaya döner.

Duygusal zeka yolculuğunda başka neler var? Sorusunu gelecek durakta birlikte zenginleştirmeye ne dersiniz?

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

 

 

 

Share

You may also like...