İLETİŞİM – İLETİŞİM

This post has already been read 2195 times!

İLETİŞİM-GÜVEN-ORTAK NOKTA

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Eğitim ve danışmanlık çalışmalarını gerçekleştiren meslektaşlarımız bilirler, bizler gün içerisinde gelen telefonlara ve mesajlara genel anlamda kendilerine ait zamanlarda ve genel de akşam saatlerine doğru cevap verebiliriz.

Bugün bir şirketin iki gündür devam eden 2018 yılı üçüncü dönem çeyrek değerlendirme toplantısından aşureye dönmüş bir halde çıktıktan sonra eve varış yolu üzerinde sahil de yürüyüş yapalım dedik ve gün içerisinde dönemediğimiz mesajlara, telefonlara baktık. Telefon görüşmesi yaptığımız arkadaşla iyi ki eşi aradı da bir saat kırk dakika konuştuğumuzu anladık. Bir saat kırk dakikalık konuşmaya sebep veren kişi her ikimizin de ortak tanıdığı hakkı ve adaleti iyi uygulayan değerli bir dostumuzdu. Evet iletişimimizi sürdürülebilir kılan ortak değerli dostumuzdu. Bir diğer ortak ve güven konusu daha vardı. Konuşma sırasında konu döndü dolaştı güven verme olgusuna  tam da o sırada yaklaşık beş yıl önce yaşadığım bir deneyim aklıma geldi ve paylaştım.

Beş yıl önce danışmanlığını yaptığımız aile şirketlerinin birisinde kurucu kardeşlerden birisinin otistik, diğer kardeşinde down sendromlu evlatları vardı. Her iki evladımıza da evde ve okullarında kendilerine yardımcı olabilecek rehber hocalar arayışına girdik. Hocaların arayışından önce her iki evladımızla da tanışmak üzere akşam saatlerinde evlerine gittik. Otistik olan çocuğa en çok sevdiği oyuncağını sordum, yıldız savaşlarında var olan kahramanlardan birini getirdi. Niçin sevdiğini anlattı, anlatımı bittikten sonra çocuğun gözlerinin içine bakarak kahramanına dokunabilir miyim? Diye sordum. Evet anlamında başını salladı afacan,yavaş yavaş oyuncağına dokundum, bir yandan da onu gözlemleyerek kahramanı ile konuştum, kahramanına çocukla birlikte neler yaptığını sordum. Derken baktım çocuk ta elimde oyuncak varken oyuncağa dokunda, gözlerinin içi gülümseyerek bana baktı daha da coşkulu kahramanını anlattı istersem başka oyuncaklarını da bana gösterebilirmiş dedi ve beni odasına davet etti. Neredeyse tüm oyuncaklarına isim takmıştı onlarla neler oynadığını biraz da içine hayallerini katarak anlattı. Ve yemeğe geçtik, yemekte benim yanıma oturmak istediğini söyledi ve oturdu. Yemek masasından kalkarken elime hafifçe dokunduğunu his ettim ve bende ona bende senin elini tutabilir miyim dedim o da evettt dedi hepimiz şaşırdık. Sonra hocalarımızı bulduk hocalara deneyimimizi anlattığımızda siz daha önce otistiklerle iletişimde bulundunuz mu ? diye sordu hocamız, hayır dedim, her yerde geçerli olan bir kuralı uyguladım, ortak noktamız olan oyuncak kahramanımıza birlikte temas ettik, güven ve kendisinin iletişime geçmesini bekledik. Bu galiba herkes için geçerli değil midir? Herkes için olmazsa da büyük bir yüzde ile geçerli bir olgudur. Evet iletişimde ortak değer ve güven ile ilgili bu paylaşıma siz neler katabilirsiniz?

Gelecek durakta buluşmak üzere

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...