KOÇLUK YOLCULUĞU İLE GELENLER-II

This post has already been read 2103 times!

KOÇLUK YOLCULUĞUNDA TARAFLAR

Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları

Koçluk yolculuğu ile gelenler yazı dizimizin ilk iki durağında koçluk kavramı ve de niçin koçluk yolcuğuna çıkılır ile ilgili paylaşımda bulunmuştuk . Bu durakta koçluk yolculuğuna çıkmış taraflar ile ilgili bir beyin fırtınası yapmaya ne dersiniz ? Evet süreç bir yolculuk ise bu yolculuğu gerçekleştirecek ve birlikte yola çıkmaya karar vermiş yolcular var. İşte tam da bu noktada yolculuğa çıkma kararı diğer bir değiş ile yolculuk yapabilmeye dair bir anlaşma var. Bu anlaşma da taraflardan beklentiler ve sürecin nasıl gerçekleştirileceğine dair yazılı ve üzerinde anlaşmaya varılmış bir metin oluşturulmasında fayda var ve yolculuğun bazı duraklarında anlaşmanın neresindeyiz?, anlaşmanın hangi maddelerini nasıl tamamladık ve de kazanımlarımız neler oldu ile ilgili bir beyin fırtınası yapılır. Bu anlaşmanın ekinde faaliyet planı da vardır. Faaliyet planında var olan – yer alan her bir faaliyetin bir amacı ve de özellikle bir kazanımın olmasında dikkat edilir.  Faaliyet eki ile zenginleştirilmiş anlaşma da yapıldı şimdi sıra da ne var? Yolculuğa bizzat çıkmak yani uygulamaya giriş. İlk görüşme zamanının, süresinin ve yerinin belirlenmesi ile uygulama , dönüşüm süreci başlatılır.

Koçluk sürecini dönüşüm olarak ifade etmek abartılı olmaz, derinliği bireye göre değişse de bir dönüşüm gerçekleşir, burada kritik olan olabildiğince erken fazlarda hatta daha sürecin ilk fazında bireyin nasıl dönüşüm gerçekleştirebileceğinin anlaşılmasında fayda var. Dönüşüm değişime cevap verme yeteneği olduğundan aslında değişime tepki derecesi ve-ya yanıt verme derecesini anlamayı getirir beraberinde. Tüm sürecin başarısı ve verimliliği bireyin nasıl dönüşebileceğinin, diğer bir değiş ile değişime nasıl yanıt verebileceğinin  iyi anlaşılmasına bağlıdır.

Koçluk süreci diyalog tabanlı olduğundan, zamanı ve enerjiyi iyi kullanmak için diyalogları suçlamanın, dedikodunun, şikayetin oluşturmamasına çok çok dikkat edilmeli çünkü bu üç tür konuşma da geliştirici değil, geriletici ve yıkıcı yaklaşımdır, seansın sonunda elde kızgınlık ve öfke birikir.

Koçluk sürecinde sağlıklı, etkin diyalog nasıl olmalı? Bu sorulara gelecek durakta cevap bulmaya ne dersiniz?

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...