MÜZAKERE BECERİLERİ-I

This post has already been read 2291 times!

MÜZAKERE Mİ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Müzakere sürecine neden gereksinim duyarız? Müzakere olmazsa olmaz mıdır? Bireyler, taraflar her birisinin dahil oldukları konuda kendi faydalarına o konuda kazançlı ve başarılı şekilde sonuca ulaşmak isterler. Konu her bir tarafın faydası olunca orta nokta da buluşmak ve-ya uzlaşmak gerekliliği ortaya çıkar. O zaman müzakere sürecine  tarafların müdahil oldukları konu ile ilgili uzlaşabilmek adına gerçekleştirdikleri görüşme, iletişim sürecidir diyebilir miyiz?  Ve belki de işin ucunda ikna var sa müzakere de vardır. Çocuğumuzun hem ödevlerini yapması hemde kendince istediği gibi eğlenmesi ile ilgili uzlaşma sağlamaya çalışmak, iş dünyasında yep yeni bir yatırımı gerçekleştirmek için yatırımcıyı ikna etmek, aile şirketlerinde jenerasyonlar arası şirket ile ilgili beklentiler konusunda uzlaşma sağlayabilmek ve  ve sizler farklı farklı örneklerle müzakereye konu olabilecek olguları çoğaltabilirsiniz.  Sizlerin de vereceğiniz örneklere de bakacak olursak; müzakere sürecinin aslında hayatımızın her aşamasında var olduğunu, farkında olarak veya olmadan müzakere sürecini yaşadığımızı söyleyebiliriz. Burada önemli olan farkında olarak müzakere sürecini keyifle ve etkin şekilde sürdürmek ve de belki de sonlandırarak yeni müzakere süreçlerine doğru yol almaktır.

Konu ne olursa olsun bireylerin konu ile ilgili beklentileri, algıları farklıdır. Müzakerelerde ana amaç bu farklılıkların giderilmesi, farklılıkların uzlaştırılmasıdır. Farklılıkların giderilmesi olgusunda çıkarlardan taviz verilmesi gündeme gelmektedir. Bu bağlamda müzakere sürecine dahil olan – olacak bireylerin, tarafların belli tavizleri verebileceği konusunda hazırlıklı olmaları müzakere sürecini kolaylaştırır aksine çatışma oluşabilir.

Müzakere süreci bünyesinde öğrenme, iletişim gerçekleştirme, karar verme, farklı fikirlerden yep yeni ve ortak aklı elde etmek, pazarlık, ikna, anlaşma, farklılıkları çözümleme, çatışma yönetimi … vb  ciddi kazanımları barındırır. Tanımına, sürecin kazanımlarına bakıldığında karşılıklı taviz verilerek ortak bir noktada buluşmak  farklılıkları uzlaştırmak şeklinde müzakere sürecini düşünmek doğru olur.

Müzakere tanımı ile sürecin ne kadar önemli olduğunu galiba biraz anladık. Bu süreçte başarılı olmak ne kadar kolay veya zor olabilir? Cevabını gelecek duraklarda bulmak dileğiyle

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...