ŞİRKETLERİN ETKİN YÖNETİMİ İÇİN YENİ BİR BAKIŞ AÇISI

This post has already been read 17440 times!

ROLLER – İLİŞKİLER VE İLETİŞİM: ŞİRKETLERİN ETKİN YÖNETİMİ İÇİN YENİ BİR BAKIŞ AÇISI

Merhaba değerli dostlar son bir kaç yıldır kamu, özel sektörde faaliyet gösteren hemen hemen tüm şirket tiplerinde; kurumsal büyük – orta ölçekli şirketler, kurumsallaşma yolculuğuna çıkmış aile şirketleri ve kamu sektöründe faaliyet gösteren şirketler ile gerçekleştirilen çalışmalarda sürekli özellikle orta kademe yöneticiler ile diğer beyaz, gri ve mavi yakalı personelin birlikte verimli ve etkin çalışma konusunda zafiyetler olduğu, bu zafiyetlerin giderilmesine yönelik uygulanan bilindik tüm yöntemlerin çözüm olmadığını paylaştılar.

Odaklanmış küçük gruplarla yapılan görüşmelerde anlaşılan şu oldu; kalite sistemleri ve yönetim sistemleri gereği görev tanımları yazılı idi, fakat bu görevlerin yazılı olması herşeyi çözmüyordu. Halen çalışanların birbirlerinden beklentileri net değildi ve birlikte verimli, etkin çalışılması konusunda ortak bir karara varılmamıştı.

Deyim yerinde ise günlük yangın söndürülüyordu ve hatta daha da ağır bir sendrom havanda su dövülüyordu. Şimdi nereye geleceksiniz diye soruyorsunuz değil mi?

Uzun bir analiz süreci sonrasında anlaşıldı ki şirketlerdeki çalışanların karşılıklı paylaşımla aynı platformda rollerini, sorumluluklarını ve kendilerinden beklentilerini önce çalışanın tanımlaması gerektiğinin çerçevesini çizecekti, sonra rapor verdiği yöneticisinden veya birlikte çalıştığı arkadaşından kendisi için nasıl bir rol tanımladığını, bu role nasıl bir sorumluluk yüklendiğini ve kendisinden neler beklendiğini öğrenecekti. Detayları olan bu süreci altı kişilik gruplarla iki günlük oturumlarla gerçekleştirdiğimiz de sonuçlar şaşırtıcı sonuçlar elde edildi.

Bu çalışmaya katılan bazı şirket yöneticilerinin ve çalışanlarının yorumlarından örnekler:

  • İşi süpürerek temizlediniz
  • Şimdi herşey netleşti
  • Bugüne kadar sürekli havaya yumruk atıyormuşuz
  • Bu iş bu kadar mı kolay dı?
  • Ya hocam aslında bu bir nevi terapi mi?
  • Harika paylaşımlar gerçekleşti

VE VE VE DİĞER YORUMLAR

Evet şirketlerde aynı masada hep birlikte rollerin-sorumlulukların-beklentilerin netleştirilmesi çatışmaları çözmeye başlıyor, etkin iletişim yolculuğunu başlatıyor ve sonrasında iyi bir orkestra ahengi ve harmonisi ile harika besteler ortaya çıkıyor.

Harika bestelere oluşturmanız dileği ile iyi çalışmalar

Saygılar-sevgiler ve selamlar

Aysel EVRAN

  • Stratejik Planlama ve Aile Şirketleri Danışmanı 
  • Masadan sahaya devlet siyaset aile şirket aile ülke üniversite toplum birey yönetimi®
  • Bir Fularlık fark®

 

Share

You may also like...