Uluslararası Ticaret-III

This post has already been read 1490 times!

Uluslararası Ticaret Sürecinde Pazarlamanın rolü?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Uluslararası ticaret yazı dizimizin önceki duraklarında uluslararası ticaret yapılmasının gerekçelerine, önemine, uluslararası ticaret perspektifinde ticaret anlayışına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta uluslararası ticaret sürecinde pazarlamanın rolüne yakından bakmaya ne dersiniz?

Ticaret genel anlamda alış veriş şeklinde ifade edilmektedir. 21 yüz yılda ticari sınırların şeffaflaşması ile alış veriş boyutu yerelden uluslararası boyuta taşındı. Küreselleşen dünyada benzerlik artmasına ragmen her bölgenin, her ülkenin kendine has dinamikleri bulunmaktadır, uluslararası ticarette bu kendine has olan durumu göz ardı etmemek mümkün değil. Uluslararası ticaret olgusunda da aslında direk satış sürecinden önce satış bağlantılı bir  pazarlama faaliyeti gerçekleştirilmesinde fayda var.

Satış ve pazarlamanın bağlantısına da şimdi tam bu nokta da bir göz atmakta ayrıca fayda olabilir.  Satış, mal veya hizmetler müşteriye para veya değerli bir bedel karşılığında “teslim edildiğinde” gerçekleşir ve pazarlama sürecinin son fazıdır veya sonucudur. Pazarlama, potansiyel müşterinin satış öncesinde gösterdiği ilgiyi yaratan tüm ticari süreci tanımlar.

Satışların rolü, bu ilgi alanından başarılı bir takasın olduğu noktadan yararlanmaktır. Bir satış tamamlandığında, bir şirket memnuniyetini sağlamak ve gelecekteki satışları teşvik etmek için takip hizmeti sağlamalıdır. Satış işlemleri pazarlamanın amacıdır ve pazarlayıcı ile tüketici arasındaki ilişkinin temelini oluşturur. Hiç kimse bir tür kazanç beklentisi olmadan piyasaya girip, alım veya satım yapamaz.

En kısa işlem bile alıcı ile satıcı arasında bir ilişki oluşturur. Satış ile sonuçlanacak verimli satış yönetimi için kritik olan faktörlerden biriside pazarlama planının oluşturulmasıdır. Pazarlama planı, bir şirketin belirli bir tüketici – müşteri grubunu nasıl belirleyeceği, erişeceği, satacağı ve hizmet edeceği konusunda ayrıntılı bir şemadır.

Doğru yapıldığında, her iki taraf için de karşılıklı olarak “kazançlı” bir şekilde işlem yapmak için ortam yaratacaktır. Etkili pazarlama ile yaratılan alıcı ile satıcı arasındaki bağlayıcı ilişki, pazardaki bilgi hızının artmasıyla daha uzun süreli olabilme eğilimindedir.

Gelecek durakta pazarlama ve satış yönetim sürecinde etkin rol oynayan pazarlama planına daha detaylı bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...