Empati -I

This post has already been read 1542 times!

Diğerinin Zihni ve Halk Psikolojisi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Son dönemlerde cereyan eden tüm toplumsal, ekonomik ve siyasi hadiselerin kökünde bir diğer bireye, aslında bireyin düşüncesine ve davranış modeline taahamül edememek olgusunun yattığını düşünmeye ve his etmeye başladık.

Bazılarınız günaydın şimdi mi algıladınız veya gördünüz diyebilirler. Uzun süredir alıgılyorduk ve fakat son dönemlerde şiddeti arttı. Bundan dolayı empatiye dair yoğun okumalara ve bu konuda uzman olan farklı disiplinlerde duayenlerle konuşmaya, beyin fırtınası yapmaya çalıştık.

Tipik yetişkin insanlar, başkalarını zihinsel yaratıklar olarak anlama, başkalarının zihin durumlarını tanıma ve onların davranışlarının nedensel güçleri ışığında davranışlarını anlama yeteneklerini geliştirmiştir.

Tipik yetişkin insanlar, başkalarını zihinsel yaratıklar olarak anlama, başkalarının zihin durumlarını tanıma ve onların davranışlarının nedensel güçleri ışığında davranışlarını anlama yeteneklerini geliştirmiştir.

Arkadaşlarımızın, önlerinde ne olduğunu görebilen, geçmişte başlarına gelenleri hatırlayabilen, gelecekte ne yapılacağı hakkında fikirleri olan varlıklar olduğunu anlıyoruz; Acı hissedebilir, mutlu olabilir, bunalımlı, suçlu, utanmış veya gururlu hissedebilirler.

Ayrıca, diğer kişilerin zihinsel durumları nedeniyle yaptıkları gibi davrandıklarını ve zihinsel durumlarının çevre ve diğer insanlarla olan etkileşimlerinden nedensel olarak etkilendiğini anlıyoruz.

Bir arkadaşımızın muhtemelen Ağrı dağına tırmanmayacağını tahmin ediyoruz, çünkü yüksekten korkuyor veya kıskandığını işaret ederek bir meslektaşı ile iyi çalışmadığını açıklıyor. Benzer şekilde, birisinin eğer içine bakarsa kutuda ne olduğunu bildiğini ve örneğin geçmek istediği bir testi geçemediği gibi, başarmak istediğini elde edemediğinde hayal kırıklığına uğrayacağını varsayıyoruz.

Kuşkusuz, diğer insanları fikirlere sahip canlılar olarak anlama kabiliyetimiz, sosyal varlıklar  olma ve toplumun tam üyesi olma yeteneğimizin psikolojik temelli olduğunu da düşünmeliyiz.  Başkalarının zihnini okuyamamak, bireysel çıkarlarımızı herhangi bir sosyal bağlamda sürdürmemizin, eylemlerimizin başarısının büyük ölçüde diğer insanların işbirliği ve tepkisine dayandığı durumlarda bizi dezavantajlı hale getirecektir.

Daha da önemlisi, otizmde örneklendiği gibi başkalarının düşüncelerini okuma kabiliyetimizdeki ciddi eksiklikler sadece bireysel çıkarlarımızı sosyal bağlamda sürdürme yeteneğimizi azaltmakla kalmaz; onlar ile ortak dili konuşamaz hale getirebilir bizleri.

Dah aempatiye girmeden dahi insanı anlayabilmek veya zihninden geçenelri okuyabilmek aslında ve aslında bizim bireysel yararımıza.

Herhangi bir özel psikolojik eğitimi olmayan sıradan insanların sahip olduğu ve başka insanları düşünen yaratıklar olarak anlamada kullandığı inanç, istek ve duygu gibi zihinsel kavramların yetenekleri ve repertuarları topluca halk felsefesi ve psikologlar tarafından halk psikolojisi olarak anılır.

Gelecek durakta empati tanımı ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...