Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi-IX

This post has already been read 342 times!

Uluslararası Ticaret Kontrol Araçları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında işletmelerin, şirketlerin yurt dışı pazarlara çıkış, uluslararası iş ve ilişki gerçekleştirme gerekliliği, kar avantajı ve büyüme fırsatları, hizmet İhracatı ve-ya İthalatı, yabancı yatırım – yatırımcı, genişleme kalıpları, iç yeteneklerin geliştirilmesi, odaklanma, ülkelerin ve şirketlerin rekabetçiliğine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Uluslararası Ticaret Kontrol Araçları“   odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Uluslararası ticaret kontrol araçlarının yurtdışı pazarlarda farklı derinliklerde yankıları olmaktadır. Her bir orijin ülke kendi ticaret hedefine ulaşmak adına potansiyel bir engel olarak uluslararası ticaret kontrol araçlarını uygulayabiliyor.

Amacı ne olursa olsun uluslararası arenada başarılı olmak için bu kontrol araçlarını çok iyi çalışılarak bu araçların gereklerine göre hareket edilmesi kaçınılmazdır. Uluslararası ticaret kontrol araçları uygulayan ülkelerde bu konuda çok gerçekçi ve tüm tarafların faydasına olacak şekilde kontrol araçlarını seçmelidir, aksine diğer ülkelerden farklı tepkiler gelebilir.

Kontrol araçlarını uygulayan ve bu araçlara göre hareket edecek tarafların araç türlerini detaylı olarak anlamaları gerekmektedir.

Bilinen ticaret kontrol araçları tarife engelleri ve tarife dışı engelleridir. Bunların etkilerine bakıldığında; tarife engelleri fiyatları etkiler; tarife dışı fiyat veya miktarı doğrudan etkileyebilir. Ticaret kontrolünün en yaygın türü olan bir tarife veya görev, uluslararası olarak sevk edilen bir mal üzerindeki hükümetin vergisidir.

İhraç edilen ülke tarafından toplanırsa, ihracat tarifesi olarak bilinir; malların geçtiği bir ülke tarafından toplanırsa, bu bir transit tarifesidir ; ithalatçı ülke tarafından toplanırsa, bu bir ithalat tarifesidir.

Tarife dışı ticaret kontrol araçlara bakıldığında; karşımıza çıkan bilinen uygulamalardan birisi sübvansiyonlar. Yurtdışına satışlardan kaynaklanan zararları telafi etmek için yerli şirketlere doğrudan ödeme yapılması. Bir diğer uygulama hükümetlerin, çoğu zaman yurtdışına satmalarını daha ucuz veya daha karlı hale getirmek için şirketlere başka tür yardımlar sağlarlar.

Tarife dışı engellerden biriside miktar kontrolleridir, kota uygulamalarıdr. Uluslararası ticarette tarife dışı kontrol araçları oldukça çeşitlidir bu bağlamda bu konuda güncelleştirmeler oldukça detaylı takip edilmelidir.

Gelecek durakta “Uluslararası İş ve İlişki Yönetimine Farklı Bakış Açısı “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...