Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi-IV

This post has already been read 401 times!

Yabancı Yatırım – Yatırımcı ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında işletmelerin, şirketlerin yurt dışı pazarlara çıkış, uluslararası iş ve ilişki gerçekleştirme gerekliliği, kar avantajı ve büyüme fırsatları, Hizmet İhracatı ve-ya İthalatına dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Yabancı Yatırım – Yatırımcı “   odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Yabancı yatırım, faiz ve temettü gibi finansal getiri karşılığında yabancı mülkün mülkiyeti anlamına gelir. Yabancı yatırım iki biçimde gerçekleştirilir: doğrudan ve portföy yatırımı.

Doğrudan yatırım: yatırımcıya yabancı bir şirkette kontrolü sağlayabilen faiz veren bir yatırımdır. Böyle bir doğrudan yatırım aynı zamanda doğrudan yabancı yatırım olarak  (DYY)i ifade edilir. Bir şirket azınlık hissesine sahipse ve kalan mülkiyet yaygın olarak dağılmışsa, başka hiçbir sahip şirkete etkili bir şekilde karşı koyamaz. İki veya daha fazla şirket bir DYY sahipliğini paylaştığında, operasyon bir ortak girişimdir. Bir hükümet bir şirkete bir DYY’ye katıldığında, operasyon bir tür ortak girişim olarak tanımlanır.

Portföy yatırımı: bir taraf için kontrol edilemeyen bir faiz veya başka bir tarafa bir kredinin sahipliğinin olduğu yatırım. Yabancı portföy yatırımları, geniş uluslararası operasyonlara sahip çoğu şirket için önemlidir. Şirketler bunları öncelikle kısa vadeli finansal kazanç için, yani bir şirketin göreceli güvenlik ile parasında daha fazla para kazanmasının bir aracı olarak kullanırlar.

Çokuluslu işletmeleri düşündüğümüzde, aklımıza birçok ülkede satış ve üretim tesisleri bulunan dev şirketler gelir. Ancak şirketler dev olarak başlamazlar ve çok azı başlangıçta küresel düşünür. Stratejileri tartışırken, şirketlerin farklı uluslararasılaşma seviyelerinde olduklarını ve mevcut durumlarının kendilerine sunulan stratejik alternatifler etkiler.

Uluslararası operasyonların nasıl geliştiğine dair farklılıklar olsa da, bazı genel modeller ortaya çıkıyor. Bu modellerin çoğu risk minimizasyon davranışının bir ürünüdür – çoğu şirket yabancı operasyonları yerli operasyonlardan daha riskli görür çünkü yabancı ortamlarda faaliyet göstermeleri gerekir. Bu nedenle, başlangıçta gönülsüzce uluslararası faaliyetlerde bulunurlar ve risklerini en aza indirecek uygulamaları takip ederler.

Gelecek durakta “ Genişleme Kalıpları“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...