Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi-V

This post has already been read 485 times!

Genişleme Kalıpları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Uluslararası İş ve İlişki Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında işletmelerin, şirketlerin yurt dışı pazarlara çıkış, uluslararası iş ve ilişki gerçekleştirme gerekliliği, kar avantajı ve büyüme fırsatları, Hizmet İhracatı ve-ya İthalatı, yabancı yatırım – yatırımcıya dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Genişleme Kalıpları “   odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Genişleme kalıpları uluslararasılaşma sürecini gerçekleştirmek için şirket birkaç adım veya eksen izlemelidir. Bununla birlikte, bir şirket mutlaka her eksen boyunca aynı hızda hareket etmez. Bir eksen boyunca yavaş hareket, diğer eksen boyunca daha hızlı genişlemeye izin veren kaynakları serbest bırakabilir. Bir şirket, birden fazla yabancı ülkede tamamen tesis sahibi olmak için başlangıç kapasitesinden yoksun olabilir, bu nedenle bir eksenden diğerine yavaşlayarak yabancı sermaye taahhüdünü sınırlamayı seçebilir.

Genişleme öncesi bilindiği üzere belirli bir ölçekte ihracat ile hedef ülkelere giriş yapılır. Bu nokta da karşılaştığımız ve uluslararası pazarlara çıkış kararının verilmesini etkileyen bir gerçeğin paylaşılmasında fayda var. Çoğu zaman, şirketler ürünlerinin yurtdışında nasıl tanındığına dair hiçbir fikre sahip değildir, ancak bu noktada ihracat yapıp yapmamaya karar verilmesi oldukça kritik bir durumdur.

Hareket ekseni konusuna dönecek olursak; hareket eksenini belirlemek adına yapılması gerekenleri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür :

Faaliyet gösterilen ülkelerin belirlenmesi ve her bir ülkeye özgü gelişme ve genişleme yönteminin şekillendirilmesi.

Genişleme gerçekleştirilecek ülkelerde hangi ihtiyaca cevap verileceğinin diğer bir değiş ile hangi gerekçeden dolayı genişleme yapmak için X veya Y ülkesi seçildiğinin katılımcı ve çok yönlü olarak netleştirilmesi

Gelişme – genişleme hedefi olan ülkeler özelinde operasyonel mimarinin ve dinamiklerinin oluşturulması ve uygulamalar ile güncelleştirilmesi.

Yurt dışı pazarlarda genişleme stratejilerinin uygulama sürecinde şirket içinde ve dışından gelebilecek dirençlerin belirlenmesi

Dış ve iç operasyon yönetim risklerinin azaltılma yönetmelerinin belirlenmesi: bazı şirketler, uluslararası genişlemenin ilk aşamalarında dış operasyonları yönetmek için genellikle aracılar kullanır, çünkü riski en aza indirir.

Uluslararası çabalara daha az kaynak ayırır ve dış pazarda nasıl çalışacağını zaten bilen aracılara dayanır. Ancak iş başarılı bir şekilde büyürse, şirket genellikle operasyonları kendi personeli ile ele almak isteyecektir.

Gelecek durakta “İç Yeteneklerin Geliştirilmesi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...