Pozitif Psikoloji – VI

This post has already been read 1721 times!

Refah Çarkının Dönmesini Engelleyen Bariyerler …. ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Pozitif psikoloji ile ilgili başlattığımız yazı dizimizin bir önceki duraklarında psikolojinin II.dünya savaşından sonra bilim haline gelmesi, pozitif psikolojinin anahatları ile birlikte pozitif psikolojinin Aristo ve Plato gibi filozofların hümanist psikoloji olarak ele aldıklarını, pozitif psikoloji menüsünde yer alan olgulara, kavramlar, refah çarkı testine, refah çarkının dönmesini engelleyen diğer bir değişle huzurlu ve mutlu olmamızı negatif etkileyen bariyerlere  dair paylaşımda bulunmaya çalıştık. Bu durakta huzur çarkını keyifli şekilde döndürmeyi olumsuz anlamda etkileyen diğer bariyerlere yakından bakmaya çalışacağız.

Huzur çarkımızı huzurla çevirmemizi olumsuz anlamda etkileyen konulardan birisi de, erteleme veya şimdi zamanı değil düşüncesi. İnsan oğlu istediği halde neden yapmak istediklerini, harekete geçme mekanizmalarını yavaşlatana erteleme modunu seçerler. Erteleme olgusunun bir çok gerekçesi olduğu muhakak. Erteleme bireye huzur getirmek gerine, huzursuzluğu ve hayata pozitif bakabilmenin önünde bir sis perdesi oluşturmaktadır.

Ertelemenin yanı sıra kısa bir süre yaşanan olumsuz olguyu neredeyse tüm zamanlara yaymak da huzur çarkının verimli olarak dönmesini sekteye uğratmaktadır. Örnek 30 dakikalık bir dişçi operasonundan bir ömür boyunca korkmak ve hatta fobiye dönüştürmek. Bir diğer aşina olduğumuz olgu da olumsuzluğu geçmişte yaşarız ama her an taze iöiş gibi şimdi zamanımızı ve geleceğimizi olumsuz etkilemesi için her an düşünürüz. Oysaki olay geçti gitti, evet demesi kolay diyeceksiniz. Olumsuz olayları hatırlamak, olumsuz olayların hayatımızda durma süresi, pozitif olguların haytaımızda durma süresinden daha uzun olduğunu hepimiz biliyoruz değil mi?

Pozitif psikoloji barometresini yükseltmek, huzur çarkını yeniden yağlayarak çevrilmesi adına negatif olguların bizleri neden bu kadar yoğun etkilediğini gözden geçirip, bu negatiflikleri bir müzik ile, bir yürüyüş veya bir sohbet ile etkisini azaltabilir miyiz? Bizi pozitif, olumlu etkileyen olguyu yazıp görebileceğimiz bir yere asmak veya cep telefonumuzun, bilgisayarımızın duvar resmimi yapsak? Belki de sizde sıra dışı çözümler vadır? Paylaşmaya ne dersiniz?

Gelecek durakta pozitif duygular ve bu duyguların oluşması kapsamında konuşabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

Share

You may also like...