Aile Şirketlerinde Yönetim –VIII

This post has already been read 658 times!

Rekabet Yönetimi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketlerinde Yönetim” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında aile üyelerinin yönetimde olması, istihdam politikaları, aile üyelerinin aile şirketi dışında çalışmaları, aile üyesinin şirkette konumlandırılması, istihdam edilmeyen aile üyeleri, insan kaynakları politikaları, kardeşler ve kuzenler arası rekabete dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Rekabet Yönetimi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Hangi konuyu yönetirseniz yönetin o konunun kılcal damarlarına kadar inmeyi ve kılcal damarlardaki geçişleri çok iyi analiz ederek tanıdık, bilinir hake getirmek gerekir. Bilmediğimiz, tanımadığımız olguları, süreçleri ve insanları ne kadar iyi yönetebilir ve hedefe yönlendirebiliriz?

Aile şirketlerinde var olan çalışan kardeşler ve kuzenler arasında da oluşan özellikle yıpratıcı ve yıkıcı rekabeti yönetebilmek pozitif bir nehirde akışını sağlayabilmek için rekabet oluşum gerekçelerini kişileri de detaylı şekilde hesaba katarak bilinir ve hatta bunun da ötesinde tanımlanabilir hale getirmek gerekli bir hal arz etmektedir.

21 yıldır çalıştığımız aile şirketlerinde var  olan kardeşler ve kuzenler arasındaki rekabeti pozitif bir yöne kanalize etmek adına rekabet yönetim süreci tasarım çalışmaları gerçekleştirerek uygulamaya alırız. Sürecin sonunda kardeşler ve kuzenler arası rekabet yönetim kitapçığını da oluştururuz.

Bu kitapçığı aslında kuzenler ve kardeşler ile birlikte kaleme alırız. Kitapçıkta sürece başlarken neler düşünüyorlardı ve sürecin geldiği nokta da ne durumda olduklarını, yaşadıkları dönüşüm yolculuğunu da kitaplarına aktarırlar. Dikkat ederseniz kitapları diye bir ifade kullandık. Evet o kitap tamammen onlara ait onların yaşadıkları, deneyimledikleri ve çıkardıkları dersleri içermektedir.

Cümleler, ifadeler, kelimelerin içerisinde saklı olan duygular ve düşünceler onlara ait, yani yaşanılan ve kat edilen yolculuk biricik.

Rekabet yönetim süreci her zaman olduğu gibi katılımcı, uzun soluklu ve detaylandırılmış analiz fazı ile başlar. Bu analiz fazında rekabetin oluşum kök nedenleri, yıpratıcı boyuta geçişi ve rekabetin etkin yönetim reçetesinin tasarımı gerçekleştirilir.

Rekabet yönetim reçetesinde yer alan maddelerden biriside yönetim kurulunun etkin çalıştırılması.

Gelecek durakta “Yönetim Kurulu”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...