Aile Şirketlerinde Yönetim –XI

This post has already been read 760 times!

Karma Yönetim Yaklaşımı ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketlerinde Yönetim” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında aile üyelerinin yönetimde olması, istihdam politikaları, aile üyelerinin aile şirketi dışında çalışmaları, aile üyesinin şirkette konumlandırılması, istihdam edilmeyen aile üyeleri, insan kaynakları politikaları, kardeşler ve kuzenler arası rekabet, rekabet yönetimi, yönetim kurulu, yönetim kurulunun oluşumuna dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Karma Yönetim Yaklaşımı ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Ülke ve sektör bağımsız olarak aile şirketlerinin yaşam süreleri konusunda çalışmalara bakıldığında çoğu aile şirketinin kurucunun ölümüyle sona erdiğini görmek mümkündür. Bunun gerekçelerinden biriside profesyonel yöneticilerin ve aile üyeleri yöneticilerin bir arada çalışmaları gerçekleştirebilecekleri azı karma yönetim yaklaşımının benimsenmemesidir.

Uzun ömürlü ve sürdürülebilir verimlilik ile faaliyetlerini devem ettiren şirketlerin başarılarının sırrını karma yönetim yaklaşımı olduğu görülmektedir. Pekiyi karma yönetim yaklaşımı neyi ifade etmektedir?

Bir ve ikinci nesil birlikte çalışılan, tamamen ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil aile şirketlerine bakıldığında, bu işletmelerin yaklaşık yarısı aile yönetiminde ve tahmin edebileceğiniz gibi, diğer yarısı aile dışı yönetimi kapsayan karma bir yönetim ile yönetilmektedir.

İkinci nesile devir ile birlikte ikili liderlik, karma yönetime geçişi zorunlu hale getirmektedir. Bu süreç zorlu, stresli ve daha da ötesinde kabulü oldukça sancılı geçişleri yapısında barındırmaktadır. Çünkü iyi ve derinlemesine bir değişim yaşanır.

Bu sürecin zorlu ve stresli olmasının gerçeklerinden birisi, yeni liderin gelecekteki şirketin işleyişine damgasını vurmaya çalışması ile birlikte işletme düzeyindeki liderlik değişikliği işletmenin stratejisini ve kültürünü etkilemesidir. Bu değişim aile için de bir değişiklik olabilir.

Geçiş döneminde göz ardı edilen değişimin anlaşılması, kabullenilmesi ve bu değişime göre yeniden formatlanma gereksinimidir. Dikkate alınmayan bu kritik faktör şirketlerin geçiş döneminde başarısızlıkları beraberinde getirir.

Karma yönetime geçiş fazında şirkette ve-ya ailede kargaşa potansiyeli yüksek olabilir.  Karma yönetime geçişin ve sonrasının iyi yönetilmesi adına aile şirketlerinde “ikilik” faktörünün çok iyi çalışılması bir zorunluluktur.

Gelecek durakta “İkilik Faktörü”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...