Yönetim Düşünce Yapısı-III

This post has already been read 1499 times!

Üretim Sistemi

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yönetim düşünce yapısı yazı dizimizin önceki duraklarında;

  • yönetim düşünce sistematiğinin farklı olup olmadığına ve Platon’un Devlet kitabı baz alınarak yöneticiliğin oluşum gerekliliğine,
  • yönetim, yönetici, düşünce sistematiği olgusu çerçevesinde sistem kavramına ve üretim sistemine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta üretim sisteminin detayına yakından bakmaya ne dersiniz?

Üretim sisteminin detayına bakıldığında, üretim elemanlarının veya üretim faktörlerinin mercek altına alınmasında fayda var. Üretim sisetminde yer alan faktörleri :ürün yelpazesi, çalışanlar, rekabet, çevre, ar-ge, tedarikçiler, üretim planlama, üretim süreci, kontrol, yasal prosedürler, pazarlama, satış, depo, stok, sevkiyat..aslında üretim sisteminde yer alan her bir faktörü üretim alt sistemleri olarak da ifade etmek mümkündür.

Üretim sistemini ve alt sistemlerini bir şema ile ifade ettiğimizde aslında sistemin kendisini ve çevresinde olanları tanımlamaya ve de dikkate almaya başlamak ile birlikte sistemin ve alt sistemin sınırlarını da belirleriz. Zaman içerisinde bu şemayı daha da geliştirmeye çalışırız. Konu her ne ise sınır çizmek o sisteme bir ad verilmesi, sistemin parçaları hakkında netlik oluşturur.

Sistemle ilgili bir anlaşmaya varıldıktan sonra, bir sonraki aşama, çevrede ne olup olmadığına karar vermektir. Bu şekilde, ilgilenilen sistemi ve çevresini tarif etmekte daha kesin olmaya başlıyoruz. Sistemler doğaları gereği modellemeyi veya bazı modellerle ifade edilmeyi gerektirmektedir. Modeller ve modelleme olgusuna neden ihtiyaç duyarız?
Modelleme, bütünsel bir bakış açısını kaybetmeden ilgi durumunu yansıtmanın ve aceleci veya bilgisiz eylemlerde bulunma ihtiyacından kaçınmanın yararlı bir yoludur. Diyagramlar, akış şemaları ilgi durumunu açıklamanın bir yoludur. Modellemek istediğimiz etkinliğin önemli yönleri olarak neye önem verdiğimizi vurgulamak ve vurgulamak için modelleme aracını seçiyoruz. Modelleme durumun sadeleştirilmesini sağlar. Amacına uygun bir modelleme için:·

  • Modellenecek faaliyeti veya durumu anlamak,
  • Farklı modellerin doğasını, anlamları ve önemleriyle birlikte anlamak
  • Bu modelleri anlamlı ve kullanışlı bir şekilde seçmek ve kullanmak … vb faktörleri göz ününde bulundurmakta fayda var.

Gelecek durakta sistemler hakkında düşünebilmek olgusuna yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...