İmalat Yönetimi-XVIII

This post has already been read 464 times!

Üretim Dışı İşlemler ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemleri, hücresel üretim sistemleri, proses üretim sistemi, üretim yönetimi, verimliliği, çok faktörlü üretkenlik hesaplamaları, ulusal üretkenlik, üretim verimliliği ile gelen rekabet gücü, kalite, zaman, üretim süreçleri, şekillendirme prosesleri, taşlama-kaynak ve lehim İşlemleri ne dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Üretim Dışı İşlemler ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Üretim yönetim sürecinin başarısını etkileyen üretim dışı işlemler de bir girdi kümesini bir çıktı kümesine dönüştürür, ancak çıktılar somut değildir. Üretim dışı işlemleri hizmet işlemleri olarak tanımlanmaktadır. Hizmet işlemleri, çıktılarının standardizasyon derecesine ve/veya gerçekleştirdikleri süreçlere göre standart hizmetler ve özel hizmetler olarak sınıflandırılabilir.

Toptan dağıtım ve yük taşımacılığı gibi bazı üretim dışı işlemler maddi ürünlerle ilgilenirken, danışmanlık veya müşavirlik gibi bazı üretim dışı işlemler yalnızca maddi olmayan ürünlerle ilgilenir. Bir işlem mutlaka yalnızca hizmet veya yalnızca mal sağlamaz.

Kolaylaştırıcı mallara hizmet verilebilir ve kolaylaştırıcı hizmetler mallarla sağlanabilir. Örneğin, aynı mallar bir marketten, süper marketten veya internetten satın alınabilir. Periyodik bakım çerçevesinde otomobillerin bakımı bazı parçaların değiştirilmesini içerebilir.

Maddi mal sağlayan üretim dışı operasyonlara örnek olarak posta servisi, kütüphane servisi, toptan ve perakende dağıtım verilebilir. Sadece hizmet ve maddi olmayan mal sağlayan imalat dışı faaliyetlerden bazıları sağlık, kuaför, seyahat hizmeti, hukuki danışmanlık vb. Faaliyetlerdir.

Üretim ve hizmet operasyonlarının-işlemlerinin farklılıklarına bakılmasında fayda var :

Üretim operasyonlarında verimlilik, hizmet operasyonlarından daha kolay ölçülebilir çünkü üretim operasyonları somut ürünler üretirken, hizmet operasyonlarının çıktıları genellikle maddi değildir.

Hizmet operasyonlarında kalite standartlarının oluşturulması ve değerlendirilmesi daha zordur.

üretim işlemleri bitmiş ürünlerin envanterini biriktirebilir veya azaltabilir.

Üretim dışı işlemler ise depolanabilecek çıktıları üretemez, stok bakım ve imalat onarımı daha yüksektir

Gelecek durakta “İmalat Yönetimine Farklı Bir Bakış Açısı İle Bakabilmek “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

                                             BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...