İmalat Yönetimi-XII

This post has already been read 463 times!

Üretim Verimliliği İle Gelen Rekabet Gücü ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemleri, hücresel üretim sistemleri, proses üretim sistemi, üretim yönetimi, verimlilik, çok faktörlü üretkenlik hesaplamaları, ulusal üretkenliğe dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Üretim Verimliliği İle Gelen Rekabet Gücü” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Rekabet gücü, bir firmanın hayatta kalmasını ve büyümesini belirlemede çok önemli bir faktördür. Firmalar, mallarını ve hizmetlerini pazarda satmak için birbirleriyle rekabet ediyorlar çünkü şu anda bir gün arzı genellikle talebi aşıyor ve hiçbir firma tekelden yararlanamıyor. Rekabet gücü, bir kuruluşun benzer mal veya hizmetler sunan diğer firmalara göre müşterilerin ihtiyaçlarını ne kadar etkili bir şekilde karşıladığıdır. . .

Firmalar birbirleriyle çeşitli şekillerde rekabet ederler.

Üretim fonksiyonunun etkinliğini ölçen rekabet gücünün boyutları şunlardır:

Maliyet veya fiyat,

Kalite,

 Ürün veya hizmet farklılaşması,

Tedarikçi olarak güvenilirlik,

Esneklik / hizmet

Belirli faaliyetleri gerçekleştirme süresi.

Rekabet gücünün bu boyutlarınıdetaylandıracak olursak;

Maliyet veya fiyat: fiyat, müşterinin ürün veya hizmet için ödemesi gereken tutardır. İki ürün kalite bakımından karşılaştırılabilir ve fiyat bakımından farklıysa, müşteriler daha düşük fiyata sahip olan ürün veya hizmeti satın alırlar. Fiyat, pazarda kullanılan rekabetçi silah olmasına rağmen, karlılık, fiyat ve maliyet arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, maliyet, firma için hala karlı olabilecek daha düşük fiyatlara izin verebilecek önemli değişkendir.

Fiyat konusunda rekabet eden bazı firmalar daha düşük kar marjlarından memnun olabilir, ancak çoğu firma daha düşük kar kabul etmek yerine mal veya hizmet maliyetini düşürmeye odaklanır. Fiyat bazında rekabet edebilmek için üretim fonksiyonunun çıktıları düşük maliyetle üretebilmesi gerekir.

Ürün tasarımı, ekipman kullanımı ve değiştirilmesi, işgücü verimliliği, envanter kontrolü, süreç ile ilgili üretim yönetimi kararları. teknoloji ve araçların tümü maliyetlerin düşürülmesine katkıda bulunur.

Maliyet – fiyat boyutundan sonra kalite boyutu detaylandırılır

Gelecek durakta “Kalite “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...