Gelecekte Yönetim-X

This post has already been read 413 times!

Tükenmişlik Sendromu????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

2020 yılı ve sonrasında yöneticiliği etkileyecek rotaya odaklı “Gelecekte Yönetim” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında Y ve Z jenerasyon ile gelen yeni çalışma alışkanlıklarına, yaklaşımlarına mevcut yöneticilerin adapte olabilmesi, yöneticiler mi? liderler mi?, işbirliği odaklı şirket kültürü oluşumu, teknolojik araçların kullanımı ve denge olgusu, örnekler ile yönetim, olimpiyat meşalesini ilk ateşleyenler, sorulması gereken sorular, yerinde ve zamanında takdir, kişisel sınırların farkında olmaya dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Tükenmişlik Sendromu” kapsamında zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

7 gün 24 saat çalışarak kişisel sınırları ihlal ederek iş – yaşam dengesinin bozulması çalışanları tükenmişlik sendromuna doğru yol aldırabilir? Niçin mi? Bir andaki, mekandaki veya bir insanlar yaşanan zorluk, stres, başka bir mekan, an ve insanla yönetilebilir hale getirilebilir. İş yerinde bir yaşanan bir stres bir dost ile yapılan sohbet, kendinle baş başa gerçekleştirdiğin bir yürüyüş ile etkisi azaltılabilir. İşte bu denge sağlanmadığında tükenmişlik içerisinde bulunulan duruma haps eder bireyi, diğer bir değişle bulunulan durumdan çıkma inancı zayıflar.

Pandemi sürecinde işleri yoğunlaşana psikoterapist, psikolog arkadaşlar ile konuştuğumuzda, bu süreçte bazı sektörlerde işler beklenilenin ötesinde arttı ve insanlar neredeyse 24 saat kesintisiz çalıştılar birde üstüne üstlük yakın dostları özellike anne – babaları ile görüşemediklerinden dolayı bu tükenmişlik sendromunu çokça ele aldık diye ifade de bulundular.

Aslında arkadaşlarımız ve ailemizle geçirmek için yeterli zaman olmaması bizler için kişisel ve mesleki zorluklara neden olabilir. iş yerinde rahat çalışabilmek ve başarılı olmak için sevdiklerimiz ile gevezelik dahi yapmak müthiş bir katma değeri var.

Sevdiklerimiz ile vakit geçirmek ile birlikte mesai saatleri dışına elektronik postalara, telefonlara cevap verilmemesi konusunda kesin bir kural getirilmesinde de fayda var.

Okuduğum bir yazı da batı ülkelerinde birçok şirketin iş günü bittikten sonra çalışanlarıyla elektronik olarak iletişim kurmasını ve telefon görüşmeleri yapmasını yasakladığını öğrendim. Bu yasakların başlıca nedenlerinden biri tükenmişlikten sendromunun oluşmasından kaçınmaktır.

Gelecek durakta “Tükenmişlik Sendromunun Oluşmaması ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...