A’dan Z’ye İmalat Yönetimi -V

This post has already been read 342 times!

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“A’dan Z’ye İmalat Yönetimi” kapsamında başlatılan paylaşımın yolculuğunun önceki duraklarında tüm yönleri ile imalat, ekonomik bakış açıs, deformasyon üretiminin detayı, montaj operasyon sürecine dair paylaşım yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Endüstriyel Nesnelerin İnterneti” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

IoT olarak literatürde ve uygulamalarda yerini alan endüstriyel nesnelerin interneti faaliyet gösterilen ilgili sektörlerde süreci etkileyen şeylerin- nesnelerin internet üzerinden bağlanmaları ve veri aktarılması şeklinde özetlemek mümkündür. Özetlemek dedik çünkü detayında yüzlerce ve belki de binlerce parametre, fonksiyon ve uygulamalar yer alabilir.

Nesnelerin internetinin çalışma mantığında :

Büyük miktarda verinin toplanması ve iletme kapasitesine bağlı olarak verileri analiz etme, görselleştirme, iletme yeteneği ile birlikte doğru sonuçlar / önermelerin oluşması bulunmaktadır.

Yukarıda özetlenen nesnelerin internetinin çalışma mantığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken kritik faktör : güvenli iletişim protokollerinin sağlanmasıdır ve kritik gereklilik giderek daha fazla varlıktan kaynaklanan siber güvenlik gereksinimlerini artırmaktadır.

Nesnelerin interneti ile çalışılan ve gündeme gelen makinelerin öğrenmesi ve yapay zeka kavramlarının kendisidir. Mühendislik eğitimi sırasında hocalarımız sensörlerin diğer bir değiş ile algılayıcıların ne kadar önemli olduğunu bağlı derslerde sürekli anlatırlardı. Bugünün makinelerin öğrenmesi, yapay zeka ve endüstriyel nesnelerin internetinde sensörler ve gerçek zamanlı veri toplamaya dayalı olduğunun görüyoruz. Özellikle ilgili süreçte insan müdahalesi olmadan verilerin toplanması ve optimize edilmesi öğrenen makinalar- yapay zeka ve dolayısıyla endüstriyel nesnelerin internet ile sağlanabilir.

Endüstriyel bir kurulumda, genellikle Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IoT) olarak adlandırılan bir IoT sistemi, beklenen arıza veya olası kesinti süreleri hakkında çıkarımlar elde etmek için güç ve çalışma zamanı gibi birden çok parametreyi izliyor olabilir. Bu, endüstrinin, genellikle öngörücü bakım olarak adlandırılan proaktif bir yaklaşımla, başarısızlıktan önce varlık bakımına hazırlanmasını sağlar.

Verilerin gerçek zamanlı toplanması, iletilmesi ve sağlıklı sonuçlar üretilmesinin temel yapılardan birsi olan makinaların öğrenmesi kavramının detayına bakılmasında fayda var.

Gelecek durakta “Makinaların Öğrenmesi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...