İmalat – Üretim Yönetimi-I

This post has already been read 973 times!

Üretim mi? İmalat mı? ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Bir makine ve endsütri mühendisi olarak yaşamımızın büyük bir kısmı imalat endüstrisinde geçti ve geçiyor. İmalat sürecinde çalışırken İTÜ’lü yıllarda hocalarımızın ısrarla üretim değil imalat kavramının kullanılmasına dair ısrarları aklıma gelir.

Teknik konularda duayenlerin ısrarları sıradan bir şekilde kelimelerin yerli yerince doğru ifadesi odaklı olmadığını, aslında üretim ve-ya imalat kelimesinin yerinde kullanılması işleyişin etkin kurgulanması ve yönetiminin kendisini de farklı şekilde etkilediğini zaman içerisinde yaşanmışlık ile deneyimledik.

Şimdilerde bir sanayi şirketinin imalat sürecinin yeniden tasarımı ile enerji harcarken akıla imalat ile gelenler geldi ve otuz yılı aşkın süredir bu noktada birikenleri yazıya dökelim kararı ile başlatıldı bu yolculuk.

Evet daha giriş satırlarında imalat mı? Üretim mi? Diye sorguladık ve isterseniz imalatın – üretimin ne anlama geldiğine bakalım. İTÜ’lü yıllarda hocalarımız üretimin tarlada diğer bir değiş ile tarım sektöründe gerçekleştiğini, imalatın sanayi de fabrikalarda, atölyelerde gerçekleştiğini ifade ederlerdi, bu konuda sizler neler düşünüyorsunuz?

Bir gerçek var ki hangi literatürde ve dilde olursa olsun üretim ve imalatın bir birinin yerine kullanıldığını görüyoruz ve belki de bu konuya özgü hassasiyet pek doğru da bulunamıyor. Üretim perspektifinde bakıldığında; üretimin temeli M.Ö. 5000- 4000 yıllarına kadar dayandığını ifade etmek mümkündür.

Üretim kelimesinin 1500 yılların sonuna doğru, imalat vurgusu da 1600’li yılların sonuna doğru ortaya çıktığı görülmektedir. Üretim ve imalat kelimelerinin arasında 100 yıllık bir zaman dilimi olmasının gerekçesi ne olabilir? Bu iki kelimenin arasında yaklaşık 100 yıllık bir zaman farkının var oluşu üretim – imalat sürecinin kendine has doğasında ve hatta toplumsal dinamikler anlamında nereden nereye doğru evrilmelerin yaşandığını vurgulamaktadır.

Üretim ve imalat ifadelerinin çıkış kökenleri kendi bünyelerinde her şeyi sakladığını net olarak görebiliyoruz. Bu gerekçeden dolayı bu iki ifadenin derinlemesine analiz edilmesinde fayda var.

Gelecek durakta “Üretim ve İmalatın Kökenlerindeki Derinlik“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...