İmalat Yönetimi-XI

This post has already been read 399 times!

Ulusal Üretkenlik???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemleri, hücresel üretim sistemleri, proses üretim sistemi, üretim yönetimi, verimliliği, çok faktörlü üretkenlik hesaplamalarına dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Ulusal Üretkenlik ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Ülkelerin verimliliği periyodik olarak yayınlanan ulusal üretkenlik endeksi ile belirlenir, bu endeks ücret, fiyat artışları vb de faktörleri de etkilemektedir.

Bir ulusun ekonomisi üzerinde baskılar yaratan ulusal üretkenlik verisi önemli bir çalışma olarak kabul edilir: çünkü verimliliği etkileyen çeşitli faktörler arasında yöntemler, sermaye, kalite, teknoloji ve yönetim vardır.

Genellikle işçiler üretkenliğin ana belirleyicileri olsa da büyük bir verimlilik artışı teknolojik gelişmeler ile sağlanmaktadır. bununla birlikte, yüksek maliyetlerden ve esneklikten kaçınmak için daha yüksek bir teknoloji benimserken dikkatli bir planlama yapılmadığı sürece, teknolojinin tek başına verimlilikte daha yüksek kazanımlar garanti etmeyeceği de bir gerçektir.

Ayrıca, çalışanların makineları ve-ya ekipmanları nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri için bir öğrenme aşaması vardır ve bu nedenle verimlilik ancak öğrenme aşaması bittikten sonra artacaktır.

Verimliliği artırmak için;

Üretim planlama, yönetim ve kontrol fazları olabildiğince esnek ve izlenebilir olmalı.  Hangi işlemlerin en kritik olduğuna karar vermek için sistem bir bütün olarak incelenir.

Verimliliği artırma hedefleri belirlenir.

Üst yönetimin üretkenliği artırmayı desteklediğinin parmak izleri belirlenir.

Yüksek verimliliğe katkı yapan yapan çalışanların ödüllendirme çalışmaları gerçekleştirilir.

İyileştirmelerin ölçülmesini sağlayan parametreler tanımlanır, gerekli periyotlarda değerlendirmeler yapılır ve iyileştirmelerden sorumlu olan herkese sağlıklı geri dönüşler yapılır

Özellikle verimlilik oranı nasıl yükseltilebilir? Verimlilik oranının artırılması için ; belirli bir girdi miktarı için çıktıyı artırmak, çıkış miktarı göz önüne alındığında girdileri azaltmak.

Gelecek durakta “Üretim Verimliliği İle Gelen Rekabet Gücü “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...