İmalat Yönetimi-V

This post has already been read 1321 times!

Organizasyonel Yönetim Seviyeleri ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? ürün mü? kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısına dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “organizasyonel yönetim seviyeleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tüm imalat organizasyonlarında genellikle üç farklı yönetim seviyesi vardır. Bunlar stratejik, taktiksel ve operasyonel yönetim olarak adlandırılır.

Stratejik seviye;  bu seviye genellikle üst yönetimle ilişkilidir.

Bu, kuruluşa diğer benzer kuruluşlara göre rekabet avantajı sağlayacak kısa ve uzun vadeli iş hedeflerinin belirlenmesini içerir.

Taktik seviye; bu seviye orta yönetim ile ilişkilidir.

Bu seviyenin temel işlevi, kuruluşun kaynaklarını kullanarak iş hedeflerinin karşılanabileceği planları geliştirmektir.

Operasyonel seviye; bu seviye, ön saflarda yönetimdir ve bu seviyenin ana işlevi, günlük operasyonların planlanmasını ve izlenmesini sağlamaktır.

Organizasyonel yönetim seviyeleri ile bağlantılı ve bağımsız olarak imalat sistemleri oluşturulur. İmalat kategorileri olarak kitle üretim, hücresel üretim, parça bazlı, proje odalı vb üretim kategorileri karşımıza çıkmaktadır.  Özellikle son dönemlerde karşımıza çıkan ve gelecekte de önemi artacak hücresel imalatta süreçler, belirli bir ürünü yapmak için gereken sıra ve işlemlere göre gruplandırılır. Gerçekte, bu aslında paça bazlı üretim sistemidir.

Bir diğer imalat şekli olan proje imalatının belirleyici özelliği, kullanılan yerleşim düzeni tipi ve üretim oranının çok düşük olması, yani çok sayıda birimin üretilmemesidir. Düzen, sabit konum düzeni olarak bilinir. Sabit pozisyon düzeninde, ürün genellikle ürünün boyutu / ağırlığı nedeniyle aynı yerde, yani sabit bir konumda kalır. İşçiler ve tüm alet ve ekipmanlar daha sonra işi yapmak için ürünün üretildiği alana getirilir. Bileşen parçalarının, alt montajların ve montajların başka bir yerde üretilebileceği ve daha sonra ürün yerine getirilebileceği unutulmamalıdır. İşçiler genellikle çok yeteneklidir ve malzeme kullanımı yüksektir. Bu düzen kullanılarak üretilen ürünlerin türünün tek örneği olması da yaygındır, örneğin gemiler, uçaklar, uzay araçları, köprüler, binalar vb.

Günümüz üretim sistemi olan seri üretimin detaylarına bakılmasında fayda var

 Gelecek durakta “ Seri Üretim sistemleri “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...