İmalat Yönetimi-X

This post has already been read 364 times!

Çok Faktörlü Üretkenlik Hesaplamaları???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemleri, hücresel üretim sistemleri, proses üretim sistemi, üretim yönetimi, verimliliğe dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Çok Faktörlü Üretkenlik Hesaplamaları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Çok faktörlü üretkenlik hesaplamaları, kabul gören para cinsinden maliyet veya değer gibi ortak bir ölçüm kullanarak girdi ve çıktıları ölçer. Örneğin : TL cinsinden makine, direkt – indirekt işçilik, malzeme, genel giderler… diğer bir değiş ile tüm girişler ile birlikte yine TL cinsinden üretilen ürünler ve ürünler ile gelen kazanımların diğer bir değiş ile çıktıların ölçülmesi.

Üretkenlik hesaplaması belirlenen periyotlarda performansın izlenmesi ile gerçekleştirilebilir. Bu performansın izlenmesi ve raporlanması üretim yöneticilerinin performansı değerlendirmesine ve iyileştirmelerin nerede gerekli olduğuna karar vermesine yardımcı olur.

Konu üretim endüstrisi ise şirket bazında üretkenlik izlenmesi, raporlanması ve iyileştirilmesi oldukça önemlidir asıl yapılması gereken ülke bazında tüm endüstri düzeyinde veya ulusal düzeyde verimlilik çalışmaların gerçekleştirilmesidir.

Özünde, verimlilik geliştirme çalışmaları, kaynakların etkin kullanımını göstermek için bir araç olarak hizmet eder. İşletme yöneticileri, özellikle üretim yöneticileri, rekabet gücü ile ilgili olduğu için üretkenlikle ilgilenmek zorundadırlar . Çünkü aynı sektörde neredeyse benzer ürünü üreten ve pazara sunan iki üretim işletmesi düşünelim.

Bu iki firma aynı çıktı seviyesine sahipse, ancak biri daha yüksek üretkenliği nedeniyle diğer firmadan daha az girdi kullanıyorsa, daha düşük bir fiyat talep edebilir ve daha yüksek bir pazar payı elde edebilir. Firma rakibiyle aynı fiyatı talep etse bile, daha yüksek bir kar elde edebilecektir.

Ulusal düzeyde, hükümet liderleri, ülkenin halkının yaşam standardı üzerinde doğrudan etkisi olan ulusal üretkenlik ile ilgilenmektedir.

Gelecek durakta “Ulusal Üretkenlik “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...