İmalat Yönetimi-VI

This post has already been read 949 times!

Seri Üretim sistemleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyelerine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Seri Üretim sistemleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Seri – kütle üretim imalatının ana özelliği, üretilen ürünlerin yüksek hacimli olmasıdır.  Üretilen çok büyük miktarlarda ürün nedeniyle genellikle seri üretim olarak adlandırılır. Seri üretim sistemlerinin yüksek üretim oranlarına sahip olması da yaygındır.

Seri üretim sistemi proses ekipmanı ile ilgili olarak da, özel bir yapıya sahip olma eğilimindedir ve süreçler belirli bir ürüne adanmıştır. Aslında, çoğu zaman süreçler sadece belirli bir ürünü üretmek için tasarlanmıştır. Bu, özel makinelere ve takımlara yapılan yatırımın yüksek olduğu anlamına gelir.

Seri üretim sistemlerinde işgücünün beceri seviyesi, hem iş hem de toplu üretimden daha düşük olma eğilimindedir. Bunun nedeni, üretim becerisinin uzman doğası ve ekipman tasarımı yoluyla operatörden makineye aktarılmasıdır. Ürünler, konveyörler ve diğer transfer cihazları gibi malzeme taşıma cihazları tarafından bir dizi işlemden geçer. Her işlemde sabit olan süre ile işlemler boyunca birer birer hareket ederler. Seri üretim akış hattı imalatında, proses ekipmanının organizasyonu ürün odaklıdır. Bu tür bir üretim sisteminde, ekipman ürünün işlem sırasına göre düzenlenir. Bu, ekipmanın genellikle her işlem türünden sadece bir tanesine sahip bir çizgide düzenlendiği anlamına gelir. Bunun istisnası, belirli bir ürün için harcanan zamanı dengelemek için kopyaların gerekli olmasıdır. Hat, tek bir ürün veya düzenli bir ürün karışımı yapmak için düzenlenmiştir.

Bazı sektörlerde değişen talepler, ekonomik dalgalanmalara ve-ya özeleştirilmiş müşteri talepleri beraberinde özel sipariş üretim hatları ve hücresel üretim sistemlerinin geliştirilmesine yönlendirmektedir üreticileri. Seri üretime de benzerlik arz eden hücresel üretimin detaylı çalışılmasında fayda var.

 Gelecek durakta “Hücresel Üretim Sistemi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...