Depo – Stok Yönetimi-II

This post has already been read 396 times!

Alan Yönetimi ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Depo – Stok Yönetimi” kapsamında başlattığımız yolculuğumuzun bir önceki durağında stok tutma gerekçelerine dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Alan Yönetimi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Esnek üretimi ve müşteri siparişlerini sürdürülebilir şekilde karşılamak için yeterli malzemeyi elde bulundurmak kaçınılmaz bir gerçektir. İhtiyaç duyulduğunda kullanıma sunulacak envanterin miktarını diğer bir değiş ile stokta bulundurmanın kritik faktörlerinden birisi alan yönetimidir.

Alan yönetimi :

Aşırı stoklamanın en büyük risklerinden biri, gerçekten bağımlı olduğunuz parçaları depolamak için yeterli alana sahip olmamaktır.

Bu yüzden her bir ihtiyaç duyulacak her bir malzeme ile birlikte envanterinizin tamamına odaklanmaya çalışmalısınız .

Her bir stok tutma birimi (SKU) için minimum birim sayısının ayarlanması ve ihtiyaç duyulacak depolama alanının olabildiğince etkin olarak hesaplanmalıdır.

Depolama alanlarının tasarım etkin kullanım maliyet anlamında da oldukça kritik bir faktördür. Komple depo alanı ile birlikte malzeme hareketi ve özelliklerine göre özellikle alanların tasarlanması da dikkatlice çalışılması gereken konulardan birisidir.

Makro ve mikro anlamdaki depo alanları tasarımı yazılımlar ile desteklenmelidir. Etkin ve ekonomik stok yönetim sürecinde malzeme ihtiyaç planlaması ve elde tutulacak stok seviyelerini etkileyen depolama alanlarının belirlenmesinin tasarımı yapılırken dikkate alınacak parametrelerden birisi gerçek zamanlı stok yönetiminin detaylı çalışılmasıdır.

Gerçek zamanlı stok yönetimi ile ifade edilmek istenen;

kullanıma sunulacak,

üretime verilecek veya herhangi bir projenin ilgili fazında uygulamaya alınacak malzemenin ihtiyaç zamanında veya bu zamana yakın bir dönemde elde bulundurulmasıdır.

İhtiyaç duyulan malzemenin gerçek zamanlı stok yönetimi konusunda üretimciler ve satınalmacılar oldukça farklı hareket edebiliyorlar. Bu konuda katılımcı ve sağlıklı analiz yapılmasında fayda var. Tüm taraflar zamanından aylarca önce veya zamanından birkaç gün sonra ihtiyaç duyulan malzemeleri elde bulundurulmasından kaçınmalıdır. İhtiyaç olduğu anda elimizin altında olabilsin kadar yalın ifade edebiliriz.

Gerçek zamanlı stok planlaması nasıl gerçekleştirilir ?

Gelecek durakta “ Gerçek Zamanlı Stok Yönetiminin Detayları” ile yolculuğumuzu sürdürmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...