Pandemi Sürecinin Ekonomiye Etkileri -II

This post has already been read 493 times!

Bu Süreçte Ekonomik Büyüme  ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Pandemi Sürecinin Ekonomiye Etkileri” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında korona virüsünün ilk etkilerine dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Bu süreçte ekonomik büyüme” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Katıldığımız video konferanslar, okuduğumuz uluslararası raporlar ve bizlerin düzenlediği toplantılardan bu sürece dair oluşan bilgilere göre;

En gelişmiş ve gelişmekte olan büyük ekonomiler arasında, 2020’nin başındaki ekonomik büyümenin ılık olduğu, ancak yine de olumlu olduğu ifade edilmektedir.  Ticarete büyük ölçüde bağımlı olan ülkeler – Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Meksika ve Güney Kore – ve emtia ihracatçılarının şu anda virüsle ilişkili ekonomik faaliyetteki yavaşlamadan en olumsuz şekilde etkileneceği tahmin edilmektedir.

Buna ek olarak, seyahat yasakları ve karantinalar, viral salgınların şu ana kadar en yaygın olduğu Çin, Güney Kore ve İtalya’ya özellikle ağır bir ekonomik zarar veriyor.  Çin’deki üretim düşüşlerinin, Çin’in bilgisayar, elektronik, ilaç ve nakliye ekipmanı üretimindeki rolü ve birçok mal için birincil talep kaynağı olarak dünya çapında yayılma etkileri olduğu belirtilmektedir. .
Covıd-19 krizinin hızla gelişen doğası, küresel ekonomik faaliyetin tam maliyetini tahmin etmeyi zorlaştıran bir dizi soruları beraberinde getirmektedir.

Bu sorular şunları içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

Kriz ne kadar sürecek?

Hem geçici hem de kalıcı olarak kaç işçi bu süreçten etkilenecek?

Kaç ülke enfekte olacak ve ne kadar ekonomik faaliyet azalacak?

Ekonomik etki tüm boyutları ile ve detaylı şekilde ne zaman konuşulacak?

Viral salgının bir sonucu olarak ne kadar ekonomik faaliyet kaybolacak, hangi iş kolları kendini tarihin tozlu sayfalarında bulacak?

Krizi ele almak için ulusal ve küresel düzeyde en etkili para ve maliye politikaları nelerdir?

Krizin işletmelerin iş güçlerini nasıl örgütledikleri üzerinde ne gibi geçici ve kalıcı etkileri olacak?

Halk sağlığı ile virüsün yayılmasını engelleme politikalarının ekonomik etkisi arasındaki ilişkilendirme nasıl değerlendirilecek ve aslında ölçülecektir.?

Bilindiği üzere  bu dönemin başlarından itibaren ülkelerin bir çoğu sosyo- ekonomik yaşamı rahatlatmak adına ekonomik paketleri tasarlayarak uygulamaya aldılar. Ve bir gerçek var ki bu paketlerde dünya ekonomisi farklı perspektiflerde etkiledi.
Gelecek durakta “Ekonomik Paketler“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...