Psikolojik Danışmanlık-I

This post has already been read 1643 times!

İnsanlar – Duygular ve Yönlendirme ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yakın zamanda psikolojik rehberlik, danışmanlık bölümünden mezun bir kaç arkadaş ile sohbet etme fırsatını yakaladık. Konu insan özellikle de psikolojik yönü olunca merak barometresi yükseldi. Zaman zaman kullandığımız veya tavsiye edilen psikolojik danışmanlık nedir? Ne değildir? Kapsamında neler var? sorularını bir nebze olsun anlamlı şekilde cevaplayabilmek adına psikolojik danışmanlık ile ilgili bir kaç okuma yapılmaya ve okumalara notlar düşüldü, düşülen notlardan bir baktık bir kaç duraklık bir yazı ortaya çıkmış.

Konu psikolojik danışmanlık ve de aslında insan olunca, bazı üstadların ifadesine göre insana ve doğasına yakın bir gözlük takmak gerekli. İnsan düşünen, sorgulayan, öğrenen, kabul eden, red eden, ılımlı, pozitif, negatif yönleri olan bir varlık. Zıtlıkları kendinde barındırabilen yegane varlık olduğu da unutulmamalıdır insan oğlunun. Dalgalı olma hallerimizde bu zıtlıklara sahip olmamızdan kaynaklanmıyor mu? Psikolojik danışmanlık kapsamında konuştuğumuz arkadaşlar insan oğlunun aslında olabildiğince pozitif düşünen ve olumlu yönleri daha çok olduğunu kabul ettiklerini mutsuz veya olumsuz düşünen insanın aslında ve aslında incinmiş insanlar olduğunu paylaşttıklarında ve de buna benzer ifadeleri kitaplarda da görünce derinlemesine düşünme ihtiyacı doğdu. Siz ne dersiniz?

Biz insan oğlunun duyguları kadar, zekası da bulunmaktadır. Insanın sahip olduğu zeka;  her yaşam anına taze, doğru bir cevap verebilme yeteneği olarak tanımlanabilir. İnsan zekası, çevreden yeni bilgiler alarak, bu yeni bilgiyi daha önce anlaşılmış ve hafızaya alınmış geçmiş deneyimlerden elde edilen bilgilerle karşılaştırarak ve eldeki spesifik duruma taze, yeni, uygun bir cevap oluşturarak çalışır. Hayata bu yeteneğimiz ile başlıyoruz.

Karmaşık sinir sistemimiz, birbirleriyle çok sayıda iletişim kuran binlerce milyar ayrı sinir hücresine sahiptir. Her yeni durumu, tam olarak bu durumu ele almak için yarattığımız tamamen yeni bir yanıtla karşılayabiliriz. Çevremizden ve onunla etkileşimlerimizden bilgi aldıkça, yaptığımız işi değiştirmeye devam edebilir ve çalışmaya devam ettikçe daha başarılı hale gelebiliriz. Mevcut beyin araştırmaları, insan kapasitelerinin normalde elde ettiğimiz işleyiş seviyelerine yansıyandan çok daha büyük olduğu iddiasını da destekliyor. Işte insanın zekasına dairler dahi insanın ne kadar farklı olduğunu bize göstermektedir.

Gelecek durakta insanın doğasına biraz daha yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...