Endüstri 4.0 – Sanayi Devrimi 4.0 İle Gelenler – II

This post has already been read 1209 times!

Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları. Bir önceki paylaşımımızda Endüstri 4.0 ve öncesindeki sanayi devrimleri, Endüstri 4.0 olgusunun kendisine kısaca değinmiştik. Bu paylaşımda Endüstri 4.0’ı detaylandıracağız, Endüstri 4.0 beraberinde ne tür yeni uygulamalar- yaklaşımlar ve iş yapış şekillerini getirdi? Bu konuda biraz detaylandırma yapmaya ne dersiniz?

SANAYİ DEVRİMİ 4.0

Aslında Endüstri 4.0 yep yeni bir çağın habercisidir ve Endüstri 4.0 dönemindeki değişimler aritmetik değil geometrik olarak gerçekleşecektir. Her dönem olduğu gibi bu dönemin dinamiklerine göre hareket edemeyecek bireyler- takımlar-şirketler ve toplumlar yerini başka bireylere- takımlara-şirketlere iddialı olabilir toplumlara bırakabilir mi?

Endüstri 4.0 denilince ilk akla gelenler : üç boyutlu yazıcılar, nesnelerin interneti, akıllı üretim yerleri, otonom robotlar, simülasyonlar. Pekiyi bu ilk akla gelenler tüm yaşam parametrelerini nasıl etkileyecek ve belki de etkilemeye başladı bile.

üretim

3D – 3 boyutlu yazıcılar hammaddenin kesilip, biçilip ve istenilen şekilde birleştirilmesinden öte maddeyi katmanlı olarak üretime alması hangi iş süreçlerini kısaltarak – kaç proses adımını ve de kaç insan gücünü ortadan kaldırarak olabildiğince avantajlı bir durum sağlayacak. Üç boyutlu yazıcılar uygulayarak çalışanlar ile ve çalışmayanlar arasındaki verimlik ve kazanım farkları neler olacak ?  üç boyutlu yazıcıların küresel şirketlerde sektörel olarak bilişim teknolojileri, genetik, medikali gıda kuyumculuk vb sektörlerde kullanıldığı ve yurt dışında bazı okullarda da robot- teknoloji derslerinde kullanılmaya başlandığı görülmektedir.

İnsansız veya olabildiğince az sayıda insan ile üretim yapan akıllı fabrikalar nasıl çalışmakta ve akıllı fabrikalardaki operasyonel süreçler nasıl tasarlanarak yönetilmektedir? Öncellikle akıllı fabrikaların çalışma sistematiğine bakalım. Akıllı fabrikalar nesnelerin interneti ve robotik uygulamalar ile çalışan fabrikalar. Akıllı fabrikalar kitle üretiminden daha çok bireysel üretim tarzını beraberinde getirmektedir, tüketicilerden gelen büyük verilerin saniyelerle işlenerek bireysel ve bütik ürünlere dönüşümü de akıllı tasarım- üretim vb süreçlere yol açacak. Aynı ürün bandında farklı ürünlerin üretilebilmesi esnekliği de gelişmiş RFID ve otomasyon ile gerçekleşecektir.

Pekiyi bu kadar teknolojik odaklı tasarım-üretim ve veri işlenmesinin çıktıları neler olacak.

Bir sonraki paylaşımımızda hem bu sorunu cevabı hem de Endüstri 4.0 ile gelen yeni teknolojik uygulamaları birlikte zenginleştirmek üzere;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

Share

You may also like...