MARDİN’DEN DÜNYA’YA AÇILAN PENCERE

This post has already been read 4417 times!

ULUSLARARASI REKABET GELİŞTİRME PROJESİ-URGE

Mardin ve yurt dışı pazarlar, ihracat destinasyonları

Merhaba www.ayselevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları paylaşım yolculuğumuzun bu durağında Mardin’den yurt dışı pazarlara açılım ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

Mardin OSB tarafından gerçekleştirilen Mercimek, Un, Bulgur ve Makarna grubuna yönelik gerçekleştirilmiş Uluslararası Rekabet Geliştirme Projesi İhtiyaç analizi çalışması çerçevesinde Yurt dışı pazarlara açılım yol haritası ile ilgili 28 Nisan 2018 tarihinde bilgi paylaşımı gerçekleştirdik.

Bilgi paylaşımından önce 27 Nisan’da Mardin’e gidildi ve kısa bir şehir turu yapıldı. Mardin şehrinin her bir metrekaresinin UR-GE projeleri kapsamında uluslararası pazarlara açılmayı çok tan hak ettiği algılandı. Mardin şehrinin farklı, sistematik, etkin ve sürdürülebilir bir şekilde tanıtımının yapılması gerekliliği idrak edildi.

Bilindiği üzere UR-GE  projelerinin ana amacı ihracat destinasyonlarının artırılması ve ihracat destinasyonlarında sürdürülebilirliği sağlamak. İhracat pazarlara çıkış, ihracat pazarlarında kalıcı sağlamanın kritik olgularında birisi de birlikte hareket etmek diğer bir değiş ile bir küme oluşturmak.

Mardin OSB’de faaliyet gösteren Mercimek-Bulgur-Un ve Makarna grubu birlikte hareket ederek kuvvetli oldukları Irak pazarına diğer farklı yurt dışı pazarlara giriş stratejileri oluşturmak ile birlikte şirketlerde sürdürülebilirliği sağlamanın reçetesini oluşturmanın arayışı kümeye dahil olan şirket temsilcilerinin ana hedeflerini oluşturmaktaydı.

Evet sürdürülebilir şirket alt ve üst yapı dinamikleri neler olabilir? Birlikte hareket ederek alternatif yurt dışı pazarlar oluşturmanın yolları nelerdir?

Her bir sektörün dinamiğine göre sürdürülebilir şirket yönetimini gerçekleştirmenin kilometre taşları farklı olsa da ortak paydalar hemen hemen aynıdır.

Yurt dışı pazarlara açılım ve yurt dışı pazarlarda tutunma yolculuğu da sektörel olarak farklılıklar arz etse de genel anlamda ortak paydalar ve ortak modeller mevcuttur.

Mardin’den Dünya’ya açılan pencere bilgi paylaşım yolculuğumuzun bundan sonraki durağında sektör, şirket tipi bağımsız; sürdürülebilir şirket yönetiminin ve yurt dışı pazarlara açılımın ortak dinamiklerini ve sonra da Mercimek-Un-Bulgur ve Makarna sektörüne özgü dinamikleri ve reçeteleri paylaşacağız.

Sizlerin katkılarını beklemek üzere sürdürülebilir yolculuklar dilerim.

Aysel EVRAN

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...