Aile Şirketlerinin Satışı -IV

This post has already been read 872 times!

Ölümle Yüzleşme ve Kontrolü Kaybetme Korkuları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Aile Şirketlerinin Satışı” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin bir önceki durağında iş ajandamıza gelen aile şirketinin satış sürecinin gerekçesi ve de özellikle satış sürecine kadar gelen yolculukta nelerin gözden kaçırıldığı, kurucuların korkularından yoksulluk ölüm ile yüzleşme, çatışma korkularına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. 

Bu durakta “Ölümle Yüzleşme ve Kontrolü Kaybetme Korkuları “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Kontrolü kaybetme korkusu diğer bir değiş ile sahiplikle ilgili belirsizlik, yalnızca işletmenin kilit paydaşlarıyla olan ilişkilerine değil, aynı zamanda iş operasyonlarını da da zarar verebilir. Şirketin kontrol kaybının his ettirilmesi kilit çalışanların başka yerlerde iş aramaya başlamasına, tedarikçilerin iş yapacak yeni şirketler aramasına ve müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için alternatif satın alma seçenekleri düşünmesine neden olabilir.

Şirketin kontrolünü kayb etme korkusunun gerekçelerinin netleştirilmesi ve bu korkuların verilere ve de duygulara da dayandırılarak giderilmesi adına sağlam bir yol haritası oluşturulmasında fayda var.

Şirketin kontrolü kayıp korkularından birisi de hastalık sürecinin yaşanması da tetiklemektedir. Hastalık ile birlikte ölüm il yüzleşme korkusu gündeme gelebilir. Hastalık olmadığında dahi şirketin devri veya bazı görevlerin devri gündeme geldiğinde kurucularda ciddi bir sistem oluşur, ne o bizi mezara mı gönderiyorsunuz? Evet bu aslında içerisinde gizli bir ölümle yüzleşme korkusu yatmaktadır.

Ölüm ile yüzleşmek ve bunun yönetilebilir hale dönüştürülmesi pek kolay olmuyor. Bu korkunun anlaşılabilir hale getirilmesi kapsamında konunun uzmanı psikoterapistler ile çalışılmasında fayda var. Ölüm korkusu ile yüzleşemeyen şirket sahipleri şirket hisseleri, var. Bunlar, herhangi bir makul işletme sahibinin, özellikle nicel analizin normal ölçüsüne karşı geldiklerinde, örneğin, işletme hiç kâr devir sürecini sürekli erteleme modunu sürdürürler. Ölüm gerçeği ile yüzleşebilen, kontrol kaybı hissini de anlaşılabilir şekilde yönetebilir kılabilen şirket sahiplerine yeni rolleri ve pozisyonlarına adaptasyon konusunda rehberlik çalışmaları başlatılır.

Gelecek durakta “Şirket Sahiplerinin Yeni Rollerine Adapte Olabilmeleri”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...