İş Mükemmeliği Modeli -II

This post has already been read 1382 times!

Özdeğerlendirme Sürecinin Detayları ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İş mükemmeliği modelleri kapsamında özellikle EFQM – Avrupa İş Mükemmelliği odaklı başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında iş mükemmeliği ile nasıl tanıştığımızı, eğitim – danışmanlık süreçlerimize entegre ediliş şekli ile birlikte iş mükemelliği modelinin giriş fazı ve kritik fazı olan özdeğerlendirme süreci ile özet giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta özdeğerlendirme sürecine yakından bakmaya ne dersiniz?

Özdeğerlendirme ile gelen kazanımlar neler olabilir?

Özdeğerlendirme sürecinin kazanımlarını aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür:

  • İnsanların değişime duyulan ihtiyaç hakkında ne düşündüğünü keşf edebilmek.
  • Önemli olarak görülen konuları tanımlayabilmek.
  • Bireysel ve kurumsal olarak ne kadar iyi olunduğunu ve ve ne kadar iyi olması gerektiğini öğrenebilmek.
  • Farklı şekillerde düşünebilmek.
  • yeniden yeniden yeni konuları öğrenmeye başlayabilmek.
  • Değişim yönetimini daha iyi anlayabilmek.
  • İnsanları daha yüksek hedefler koymaya teşvik edebilmek.
  • Değişim için kararlılık oluşturabilmek.

EFQM modelinin kriritk kilometre taşlarından birisi olan özdeğerlendirme sürecinin kazanımlarına bakıldığında modelin kendisinin kazanımları neler olabilir? model bireysel ve kurumsal anlamda neleri yapımıza katabilir? Sorularını akıla getirmektedir. Ve şimdide isterseniz modelin getirdiklerine bakalım. EFQM modelinin gerekleri ile yolculuğa başlayan ve yolculuğunu kesintisiz olarak sürdüren şirketlerde sıra dışı kazanımların, sürdürülebilirliğin elde edilidğine tanık olabiliyoruz.

EFQM ile gelen kazanımlar :

EFQM Modeli, sürdürülebilir mükemmelliğe ulaşmak için birçok yaklaşımı içerisinde barındırmaktadır.

Müşteriler için değer üretebilmek :  müşterilerin süreçlerine değer katmak adına mükemmel organizasyonlar, ihtiyaçları, beklentileri ve fırsatları anlayarak, öngörerek ve yerine getirerek müşteriler için sürekli iyileştirme yapabilmeleri.

Sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak: organizasyonların performanslarını artırarak, dokundukları topluluklardaki ekonomik, çevresel ve sosyal koşulları eş zamanlı olarak ilerleterek çevrelerindeki dünya üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilmeleri

Örgütsel Yetkinliği Geliştirmek: organizasyonların; örgütsel sınırların içindeki ve dışındaki değişiklikleri etkin bir şekilde yöneterek yeteneklerini geliştirebilmesi.

Yaratıcılık ve İnovasyon : organizasyonların, paydaşlarının yaratıcılığını kullanarak sürekli iyileştirme ve sistematik inovasyon yoluyla artan değer ve performans seviyeleri üretebilmesi.

Vizyoner ve ilham verici liderlik : organizasyonlar, geleceği şekillendiren ve gerçekleştiren liderlere sahiplilik ile birlikte bu liderlerin taşıdığı değerler ve etik adına rol modeller olduğun görev olarak kabul edebilmeleri.

Çevik- Dinamik Yönetim : organizasyonların, fırsatları ve tehditleri etkin ve verimli bir şekilde belirleme ve yanıtlama yeteneklerine sahip olabilmeleri.

İnsanların Yeteneği ile Başarılı Olabilmek : organizasyonların, çalışanlarına değer vermesi, hem  organizasyonel hem de kişisel hedeflere ulaşmak için bir güçlendirme kültürünü oluşturabilmesi.

Mükemmeli İş Sonuçları ile Süreklilik : kuruluşların, çalışma ortamları bağlamında tüm paydaşlarının hem kısa hem de uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılayan sürdürülebilir üstün sonuçları elde edebilmesi.

Gelecek durakta  EFQM modelin kriterleri ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...