Optimum İnsana Dair -IV

This post has already been read 1540 times!

Optimum İnsanın Sosyokültürel İhtiyaçları ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Optimum insan yazı dizisinin önceki duraklarında; optimum insana dair yazı dizisinin başlatılma gerekçesi, optimum insanın tanımına, optimum insan tanımının derinliklerine, optimum- optimal insanın küresel – evrensel ihtiyaçlarına  dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “optimum insanın evrensel ihtiyaçlarında dördüncüsü olan sosyo kültürel ihtiyaçlarına” yakından bakmaya dersiniz?

Optimum- optimal insanın evrensel ihtiyaçlarından fiziksel, sosyal – bilişsel ve psikolojik ihtiyaçları bir önceki durağımızda paylaşmıştık ve şimdi geriye kalan dördüncü ihtiyaç kapsamında beyin fırtınası gerçekleştimeye çalışacağız

Sosyokültürel İhtiyaçlar – uygulamalar

Bu dördüncü kategori bir yönü ile aslında kültürel antropolojinin alanına girmektedir. Kültürel antropoloji; kültürün ortak olma durumundan ziyade farklı olduğuna daha çok vurgu yapmaktadır. Insanlığın ilk oluşumundan bugüne geliş sürecine bakıldığında evet kültürel farklılıklar kaçınılmaz olsa da, her kültürde ortak karakteristik insan davranışları bulunmaktadır.

Herkesin dans etme, şarkı söyleme, eğlenme, şakalaşma isteğinin ortak olması gibi.

Şarkılar, danslar, ritüeller kendi içerisinde farklılık arz edebilir, ortak ve benzer olan bu sosyo kültürel ihtiyaçların var olması ve karşılanmasıdır.

Ve bu bağlamda bakıldığında, ister farklılık ister benzerlik olsun optimum insan sosyo kültürel ihtiyaçları karşılandıkça kendi dengesine ulaşır.

Birlikte şarkı söylemek, birlikte üretim yapmak isteği ve enerjisine fırsat verilen bireyler huzurlu ve sağlıklı toplumların oluşmasına bir zemin oluştururlar. Dönemin dinamiklerine dikkat ederek dönemin sosyal dokularını ve bu sosyal dokuların ihtiyaçlarını net olarak anlamak ve de karşılamak için çaba göstermekte fayda var. ne dersiniz?

1947, 1957, 1967, 1977, 1987, 1997, 2007 doğumluların oluşturuduğu sosyal dokuların ihtiyaçları, sosyokültürel beklentileri ne kadar ortak ? ve ne kadar farklı? Ortak ve farklılığa göre hareket etmek gerekmez mi? özetin özeti ortada hem bir ortak olma durumu hemde farklı durumu var. Bu durum hepimizin daha da farkında olması gereken bir sosyal parametredir.

Gelecek durakta “Kişilik Özellikleri ve Bireysel Farklılıklar: Değişkenliğin Anlamı”na yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...