Dijital Dönem ve İnsanlık-I

This post has already been read 1437 times!

Yeni Çağda İnsanlık, Hümanizm

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Sanayi devrimleri, reformlar, icatlar, buluşlar ve rönesans vb dönemler insanları bir boyuttan bir boyuta her anlamda dönüştürmüştür. Bireyleri, toplumları ve ülkeleri köklü değişimlere uğratan değişim rüzgarları bu dönemde adını dijital devrim olarak ifadelendirmektedir.

Dijital devrimi sıradışı değişimler getirmek ile birlikte insan olgusunun da yeniden tanımlanmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu dönemde insanlar toplum yaşamında daha çok ve de önemli rol almaya başladılar, ne dersiniz?

İnsanların toplum hayatının sahnesinde bu dönemde önemli rol almalarının nedeni, internet ile gelen ağ kurma ve bu ağda iletişimi gerçekleştirmek. Dijital çağın temsilcisi özellikle 1990 yılı ve sonrası doğumlular ile konuştuğunuzda, anlam arayışında ve değer odaklı olduklarını görüyorsunuz.

1980 öncesi doğumluları temsil eden X jenerasyon dijital dönemin insanın bireysel olarak tanımlasa da veya algılasa da, aslında dijital çağın sembolü insan bireysel olduğu kadar toplumsaldır, sosyal medya ve mikro olsada kolektif hareket etmeyi başarabilen bir nesil.

Duvarların, sınırların internet bağlantısı ile tamamen kalkacağı gelecek dönemde artacak dijitalleşme ile insanlar, insanlık nereye doğru evrilecek? Dijital insanlık detayına girmeden önce genel anlamda insanlık, humanizm denilince akla gelenlere bakalım.

İnsan odaklılık olarak da ifade edilen hümaniz kavramı Rönesans ile kendine yer bulmuştur. Humanizm, insanlık ile ilgi beyin fırtınsaı yaptığımızda, derinlemesine sohbet ettiğimizde konu değerler, değerlerin yorumlanmasına, insanların doğasına ve insanlığın eliyle gerçekleştirilenlere gelir.

Duygular, düşünceler, kendisi ve çevresi ile etkileşimi de gündeme gelir. 1990’lı yıllarda internetin yaşama girişi ve sonrasında yaygınlaşması ile dijital insanlık da insanlığa dair tüm olguları ve ötesini bilgisayar, akıllı cihazlarla kendisi ve çevresi ile etkileşimi gerçekleştirmektedir.

Dijital kültür oyunlarla, animasyonlarla, eğlencelerle, sanal dünya ile oluşmaya başladı, band genişliği arttıkça, sosyal medya araçları, platformları arttıkça dijital kültür neredeyse küresel dijital köye, şehire ve belki de bir siteye dönüştü. Dünyanın neresinde olunursa olunsun aslında sanki bir sitenin farklı dairlerinde yaşayan bireylerinden oluşan bir kültür.

Başta da belirttiğimiz gibi hem bireysel hem de olmadığı kadar toplumsal bir oluşum ve hareketin adı olmaya başladı dijital kültür.

Gelecek durakta dijital insanlık ve öğrenme yolculuğuna dair paylaşımda bulunabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...