Gelecekte Eğitim Sistemi-I

This post has already been read 1699 times!

Test mi – Yetenek mi??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Değerli dostlar danışmanlığını yaptığımız şirketlerin gelecek nesill temsilcilerinin lise ve üniversite tercihleri konusunda zaman zaman birlikte beyin fırtınası yapıyoruz. Bu konuda beyin fırtınası yaparken gelecekte iş dünyasının, sosyal yaşamın sahnesinden ne kadar mesleğin, profilin silineceğine ve ne kadar yep yeni profillerin, mesleklerin sahnede yerini alacağı ile karşı karşıya kalıyoruz. Silindiği kadar yenisinin geldiği meslekler, profiller aslında yeni eğitim sistemlerini ve modellerini zorunlu hale getirmektedir. İşte tamda bu farkındalık ile gelecekte eğitim sistemi kapsamında paylaşımda bulunmaya karar verdik. Hepinizin katkılarını bekliyoruz. Bu konuda amerika ve batı avrupa da okul öncesinden üniversite eğitimi ve hayat boyu öğrenim süreçlerini modelleyen uzmanlara da ulaşmaya çalışıyoruz.

Çevrenizde bulunan üniversitede okuyan gençlerin % kaçı bölümünü değiştirdi? Veya değiştirmeye niyetli? Üniveristede öğrencilerin yüz de kaçı liseden farkı yok gördüğümüz eğitimin? Hatta aslında hocalara ne gerek var diyenleri duydunuz mu? Bu son soru hocalara yönelik eleştiri olarak algılanmasın, sizde farkındasınız ki bu ve benzeri soruların kökeninde eğitim sisteminin günün ve geleceğin gereksinimlerine göre yeniden formatlanması gerekliliği yatmaktadır.

Eğitim standartları gerçekleştirilen klasik testlerde alınan sonuçlarla ilişkilendirilmemeli bu yüz yılda. Testler farklılaştırılarak belirli sonuçların değerlendirilmesi için kullanılabilir.

Yaşam Becerileri ve Eğitim : 

Eğitimin odağında yaşam becerilerinin geliştirilmesi yer almalıdır. Çünkü bireyin yaşam becerilerinin geliştirilmesi son derece önemlidir, çünkü okullardan mezun olunduktan sonra ve iş dünyasına girildiğinde en çok ihtiyaç duyulan olgu kullanılabir yetkinlikler ve becerilerdir.

Yaşam becerileri, işverenlerin çalışanlarında aradığı yeteneklerdir.

Eğitimciler, öğrencileri entelektüel olarak zorlayacağı, hem eğitimciler hem de öğrenciler için daha anlamlı bir öğrenme sağlayacak olan performans ölçümleri gerçekleştirmek daha faydalı olur.

Bu perfromans modeli ile hem akademik hem de yaşam becerilerini değerlendirebilir.  Akademik ve yaşam becerilerini ölçecek performans değerlendirmeleri daha zor olabilir.

Bu değerlendirme sistemi ile öğrenciler bildiklerini doğrudan gösterebilir, ki bu öğrencinin öğrenme sürecine doğrudan katılımını gerektirir. Bu katılım öğrencinin kendini ifade etmesini, konuşma becerilerinin geliştirilmesini sağlar. Kendini ifade, etkili konuşma kendine güvenin en kritik yapıtaşlarından birisidir.

 

Gelecek durakta test odaklı öğrenme sürecinin detayına yakından bakabilmek dileğiyle;

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...