Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal – VI

This post has already been read 461 times!

İç ve Dış İletişim Yetkinliği ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında glokal yaklaşımın gerekliliği, glokal yaklaşım ve kültür ilişkisi, kültürel parametreler, kültürel uyum, Kültürler Arası İletişim a dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık. 

Bu durakta “İç ve Dış İletişim Yetkinliği ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Küresel arenada faaliyetlerini  gerçekleştiren şirketlerin başarılı olabilmeleri için etkin iç ve dış iletişim konusunda yetkinlik geliştirmeleri gerekmektedir. Gelecekteki iş yapış şekilleri ve eğitim çalışmaları, yalnızca kültürel bağlamların niteliksel tanımlarını değil, aynı zamanda bireylerin niceliksel çalışmalarını ve kültürlerarası ortamlarda etkin bir şekilde işlev görme yeteneklerini de içermelidir.

Şirketler çalışanlarının çalışma hassasiyetlerini netleştirmeyi sağlayan kültürlerarası iletişim için çalışanların kültürel bazda kişilik ve algısal stillerini dikkate alacak çalışmalar gerçekleştirmelidir. Bu çalışma şirket içi ve dışı iletişimi her anlamda etkilediği için çok önemli ve değerlidir.

Küresel ve dolayısıyla çoklu kültürlerde çalışmalarını gerçekleştiren şirketlerin çalışma ajandalarında yer alan bir diğer konu iş ahlakıdır. İş ahlakı dünyası, çoğu gelişmiş ülkede iş kültürünün ön saflarında yer almaktadır. Tüm dünyada, yöneticiler arasında sorunlu veya etik olmayan davranış örnekleri medya ve ilgili vatandaşlar tarafından rutin olarak vurgulanmaktadır.  

Vurgulanan etik olmayan ve sorunlu olan davranışlara örnek olarak; rüşvet,  patent ya da telif hakkı ihlalleri, yalan ve ürün bilgileri davranış ve güvenliği, zararlı maddeleri bilerek kullanmak, kasıtlı çevre kirliliği, ayrımcılık, tehlikeli çalışma koşulları, söz ihlalleri … vb

Bazı ülkelerde etik olmayan davranış kalıpları ve iş yapış tarzı ne yazık ki kabul görmektedir. Yasa dışı olduğu düşünülen şeyin sadece başka bir ülkenin kültürünün bir parçası olduğu söylenebilir. Bu gerçekten hareket ile dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren şirketler oldukça kafa karıştırıcı olabilecek sayısız yasa, gelenek veya davranış normuyla yüzleşmektedir. Ve bu noktada yönetsel etik davranışlar gündeme gelir

Gelecek durakta “Yönetsel Etik Davranışlar “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...